Barion Pixel
Bors Krisztián

Bors Krisztián

Képzettsége: gyógytornász-fizioterapeuta (Bsc), jógaoktató és jógaterapeuta (RYT500), Aikido oktató (1. dan, Aikikai)

2013-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán gyógytornász-fizioterapeutaként. A főiskolán megszerzett anatómiai-élettani-mozgástani, valamint mozgásszervi rehabilitációs és kórélettani ismeretek sziklaszilárd alapokat biztosítottak nekem a később elvégzett jógaoktatói képzéshez.

A főiskolai évek azonban nem csak külső, hanem belső tanulást is nyújtottak. A saját testemmel és annak működésével kapcsolatos megéléseimet az utolsó, legkisebb izomrostokig kellett szétbontani és alapoktól újra felépíteni magamat. Ez a külső-belső munka és tapasztalat a mai napig markánsan megjelenik a jógaóráimon. Ennek köszönhető, hogy a legkezdőbbekkel, illetve olyan gyakorlókkal is biztonságosan és elmélyülten tudok foglalkozni, akiknek valamilyen mozgásszervi panaszuk van. Jó érzés látni, hogy a Jóga ténylegesen bárki számára megtapasztalható.

 A főiskolával párhuzamosan kezdtem el az Aikidot tanulni, amit 13 éven át gyakoroltam és 5 évig tanítottam is. Az Aikido mögött meghúzódó filozófiai és spirituális rendszer nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megkezdhessem a tanulmányaimat a Jóga útján.

Az utolsó szemeszterben ismerkedtem meg az azóta elhunyt mesteremmel, Gaál Edittel, aki elkezdte nekem tanítani a jógát. Mivel Ő maga is végzett gyógytornász volt, így könnyen átlátta a keleti és a nyugati rendszereket és azokat integrálva tanított engem. Három évig dolgoztam gyógytornászként (pszichiátriai és geriátriai területeken), ezalatt az időszak alatt Ő végezte a szakmai szupervíziómat is. Editnek nagyon sokat köszönhetek, mélyen a szívembe zártam türelmét, feltétel nélküli elfogadását és szakmai alázatát. A mai napig sokat gondolok rá és merítek az Ő útmutatásaiból.

2016-ban – Edit javaslatára – elvégeztem az 500 órás jógaoktató és jógaterapeuta képzést Indu Aroránál. Indu személyében egy autentikus, indiai női mestert ismerhettem meg, így első kézből részesülhettünk a mélységes tudásából és bölcsességéből. Egész életét a Jóga és az Ayurvéda tudományának feltárásának és átadásának szentelte és ez látszott is a képzés minőségén és mennyiségén. Indu kedves, de szigorú tanár volt. Nem csak az ismeretek elsajátítását követelte meg tőlünk, hanem rengeteg önreflexiót is, hogy a Jógát ne csak ésszel értsük, hanem szívből éljük is. Óráimon csak olyan tanítások és technikák hangzanak el, amiket én magam is évek óta gyakorlok és mélyen a magamévá tettem.

 További képzettségeim:

  • Feldenkrais-módszer (50 óra)
  • Pszichofizioterápia (50 óra)
  • Maitland-féle manuálterápia (50 óra)
  • Táncterápia (50 óra)
  • Kontakt improvizáció (3 év saját élmény)
  • Nyugati típusú pszichoterápia (3 év saját élmény)

Jelenleg Budapesten élek szerető feleségemmel és két éves lányunkkal, akinek boldog és büszke szülei vagyunk.

Várlak szeretettel!

 

KRISZTIÁN ÓRÁI A HÉTEN: