Bors Krisztián

Bors Krisztián

Hatha Jóga oktató

Képzettsége: Jógaterapeuta, Gyógytornász, Aikido 1. dan diploma

Óratípusai: Aikido, Emésztési Rendellenességek Jógaterápiája (tanfolyami jelleggel)

Bors Krisztián vagyok, gyógytornász-fizioterapeuta (Bsc), jógaterapeuta (RYT 500) és Aikido oktató (1. dan, Aikikai). 2013-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, ezt követően pszichiátriai területen kezdtem el dolgozni, majd közel két évet töltöttem el az idősgondozásban. 10 éve gyakorlom az Aikido-t. Megyesi Gábornál (5. dan, Aikikai) kezdtem el tanulni és – habár sok instruktorral és mesterrel találkoztam gyakorlásom évei alatt – Ő volt rám a legnagyobb hatással. Kinyitotta a szívemet az Aikido szellemi aspektusaira és nem titkolt szándékom, hogy az Ő tanításait is átadhassam az edzéseken.

Hat évvel később ismertem meg második mesteremet, Gaál Editet (gyógytornász-fizioterapeuta, jógaoktató, jógaterapeuta, táncterapeuta). Edit finoman kezdett el rávezetni a Jóga Ösvényére és az Ő hatására kezdtem el a jógaoktatói képzést Indu Aroránál. 2016-ban elvégeztem a 200 órás képzést, 2018-ban pedig 300 órás jógaterapeuta kurzust.

Egy álmom vált valóra azzal, hogy elkezdhettem megosztani a tudásomat a saját dojomban (edzőterem), a Paath shala Yoga and Aiki Dojo-ban, az AUM Stúdión belül. Hálás vagyok a tanáraimnak és az Aum Stúdiónak, hogy létrehozták a teret, hogy mindez megvalósulhasson.

Mi az Aikido és mi a Jóga?

„Az Aikido veled kezdődik” – Ueshiba Morihei, az Aikido alapítója

Ugyan az Aikido tradíciója ősi gyökerekkel rendelkezik, mégis egy modern harcművészetről beszélünk, amely a XX. században alakult ki. A Jóga ezzel szemben évezredek óta létező tudás, amely egyidős az emberiséggel. Ezért az Aikido nem vizsgálható önmagában. Megértéséhez az az ősi tudás szükséges, ami az emberiség fennállása óta magával az emberi léttel foglalkozik és csiszolódott mesterről tanítványra.

Az Aikido és a Jóga egyek. Ha lefejtjük róluk azokat a rétegeket, melyek a puszta formájukat adják és eljutunk a magig, a legbenső lényegig, akkor rájövünk, hogy a kettő egy és ugyanaz. Hiszen mindkettő ugyanarról szól: önmagunk legbenső lényének megtalálásáról és ennek a kapcsolatnak a fenntartásáról. Hiszem, hogy az Aikido – ahogy a Jóga is – egy tisztán spirituális Út, mely túlmutat azokon a dolgokon, amiket a dojoban a tatamin, vagy egy jógastúdióban a jógaszőnyegen végzünk. Ami egyébként nem kevés! A kemény munkát és rendszeres gyakorlást azonban ebből a zárt, laboratóriumi térből át kell ültetnünk a hétköznapjainkba, ki kell terjesztenünk életünk minden aspektusára, különben az esszenciája vész el mindannak, amit megtanultunk és kifejlesztettünk magunkban. Létrehozni a békét önmagunkkal – ezt jelenti az Aikido gyakorlása a mindennapok szintjén. Talán nem ma, nem is holnap. Minden nap egy kicsivel közelebb, lépésről lépésre. És ez az Út veled kezdődik.

Várlak szeretettel jóga tanfolyamaimon és Aikido edzéseimen is.

 

 Bors Krisztián órái a héten:

[events_list paging=1 limit=0 category=134 scope=this_week showperiod=daily]