Barion Pixel
Bánosi Eszter

Bánosi Eszter

Jóga Nidra oktató

Óratípusai: Jóga Nidra, Mesterápiás képzések és műhelyek

Már kamasz koromban érdekeltek az olyan integráltegész testre ható mozgásformák, mint például a PilatesA hathajógával és a jóga filozófiájával az egyetemen találkoztam először 2004-ben, ahol az ászanák gyakorlása mellett jógafilozófiai előadásokat is hallgattam. A hathajóga egyik alkalmazott irányához, a nőijógához egy, a saját nőiségemmel kapcsolatos magánéleti krízis, a válásom, női értékeim megkérdőjelezése, a nőiségemtől való elidegenedés meggyógyítása iránti vágy vezetett el 2016-ban. A női gyakorlás fokozatosan rávezetett a saját határaim megismerésére, a saját ütememre, hangomra és az önmagam iránti együttérzésre. Arra hívott, hogy feltegyem magamnak a kérdést: hogyan viszonyulok nőiségemhez, mi a dolgom ezzel, illetve hogyan tudnám a legkiteljesedettebben megélni magamban ezt a minőséget. 2017-ben elvégeztem a nőijóga oktatóképzést Juhász Sarolta vezetésével, akivel azóta mesével kísért elvonulásokat tartunk. 2019 és 20 között magam is tartottam nőijóga órákat a Mandala Jógastúdiókban.

A rendszeres nőijóga-gyakorlás egyik meglepő mellékhatása volt a letapadt emlékképek-gondolatok-érzések felszínre hozása is, amely még mélyebb önismereti útra terelt. 2019 és 2020 között elvégeztem Oravecz Andrea test-alapú önismereti oktató, test-alapú meditációs oktató és trauma tanár féléves Testbelakás Iskolája nevű tanfolyamát, amely hatalmas, átfogó és gyakorlati tudásanyagot adott a testtudatosság, a trauma- és idegrendszer-informált testbelakás, az önkapcsolódás, a test vele született bölcsességének megismerése és a stresszkezelés terén. Ezek az ismeretek mind a jógagyakorlásomat, mint az életemet is áthatják. A nőijógában való utam fontos állomásának tartom Gáborjáni Réka női jóga és ajurvéda tanár és konzulens női nidra tanfolyamainak elvégzését, a Swami Satyananda-féle mélyrelaxáció rendszeres gyakorlását.

A jógához 2019-ben érkeztek a népmesék; az Eszterházy Egyetemen elvégeztem Boldizsár Ildikó alkotó-fejlesztő meseterápiás képzését, 2022 elejétől tartok önismereti mesecsoportokat. A jógában és a népmesékben rengeteg a közös vonás, hiszen mindkettő alkalmas arra, hogy elvezessen és összekapcsoljon bennünket legbelsőbb terünkkel, bölcsességünkkel, saját rejtett erőforrásainkkal és kreativitásunkkal, ahonnan hatékony választ tudunk adni problémáinkra, életünk elakadásaira. A jóga és a mese is képes rendet teremteni, általuk tudatosan helyreállíthatjuk – ahogy Yeshudian írta – megakadályozhatjuk a test és elme felborulását.

Önképzési utam legújabb állomása a holisztikus női coaching módszertanának elsajátítása Nádas Anna vezetésével, hogy egyéni folyamataiban is ítélkezés mentesen kísérhessem a hozzám fordulókat ezerszínű női útjukon.

 Eszter órái: