Kortárs jóga

Kezdés: 2018.02.13. (kedd) - 17:45 - 19:15 | Helyszín: Blaha VISNU terem | Oktató: MOGYORÓSY KRISZTINA

A kortárs jóga szellemiségében a jóga ősi tudása és a modern kor élettani, anatómiai kutatásai egyesülnek. Ezen az órán magabiztosan, a saját tested és személyiséged igényei szerint alakítva tanulhatod meg a jógapózok pontos kivitelezését – az emberi testről alkotott modern kori, holisztikus szemlélet és a jóga-élettan, jóga-pszichológia tükrében.

A jóga és egyéb újkori mozgásrendszerek, gyógyító terápiák szemléletében közös a holisztikus emberkép, mely szerint az ember a test, a psziché és a lélek harmonikus egysége, melyek oda-vissza hatással vannak egymásra. Ezen a gondolati szálon haladva fokozatosan juthatunk el a külső, „durva” fizikai szint felől a belső, finomabb szintekhez. A külső fizikai szint természetesen a testünk, ami hatással van a finomabbra, ami nem más, mint a belső szervek rendszere, a légzés és a psziché működése, melyek visszahatnak testi működéseinkre is.

Az órák felépítése

Ezen a jógafoglalkozáson először figyelmünk befelé irányításán keresztül, tudatos jelenlétben összekapcsolódunk belső testünkkel, ráhangálódunk saját belső ritmusunkra és légzésünkre. Majd a bemelegítés során összehangba hozzuk saját ritmusunkat és a mozgást. Átmozgatjuk ízületeinket, miközben megismerjük testünk anatómiai és fiziológia határait, törvényszerűségeit, és mintegy átmasszírozva, ellazítjuk a test lágyszövetéit, valamint ezen gyakorlatok révén is fejlesztjük a koncentrációt, az összpontosítás képességét. Ezt követően a dinamikus átvezetések során megmerítkezve a jógapózokban még inkább felfűtjük a testet, készülve a kitartásra, a statikus munkára. Majd a különböző anatómiai erő-vonalak és azok megfelelő mozgási irányainak mentén személyre szabott módon, jártasságot szerzünk a jógagyakorlatok precíz kivitelezésében. Légzőgyakorlatokat alkalmazva elcsendesítjük a gondolatokat és átlélegezzük, átéljük egész lényünket. A találkozások végét relaxációval zárva időt adunk a testnek, hogy a specifikus gyakorlatok hozta változások integrálódhassanak a teljes rendszerünkbe.

A fejlődést megalapozó elmélettel, rávezető technikákkal, segédeszközök használatával segítjük. Megtanulunk valóban ráérezni testünkre, hiszen minden jóga alapja a testgyakorlatok hatásának megfigyelése belső, finom rendszerünkben.

Várlak szeretettel!

Mogyorósy Krisztina

Erre az órára már nem tudsz bejelentkezni, várunk szeretettel legközelebb!
Erre az órára már nem tudsz bejelentkezni, várunk szeretettel legközelebb!