Stráhl Kati

Stráhl Kati

Képzettsége: Yoga Alliance RYS200, Jóga Tradíció Női Jógaterapeuta, Himalájai Jóga Tradíció

Óratípusa: Gerincjóga

A jógában az a jó, hogy mindenkiben ott lakozik.

Kisgyerekként imádtam fejjel lefelé lógni a mászókákon, szegény anyukám rémületére, aki idővel feladta a fegyelmezést, inkább nem nézett oda. Később sokat versengtünk a barátnőimmel, ki tud legjobban spárgázni, gyertyázni, hídba lemenni vagy esetleg kézen állni. Majd kamaszkoromban szerettem azzal kísérletezni, hogyan lehet tudatosan irányítani az álmaimat és megfigyelni az elalvás pillanatát. Persze akkor még nem hívta ezt senki jógának (pontosabban én nem tudtam róla.)

1978-ban születtem, tehát túlléptem a bűvös 40-et, amin túl, azt mondják, az ember már csak öregszik. Én inkább azt vallom, hogy ha időnként fejjel lefelé vagy egyéb intelligens testhelyzetekben szemléljük a világot, fiatalon tarthatjuk magunkat. Az új évezred hajnalán ismertem meg a jógát.

Akkoriban csak a fizikai karbantartás miatt ászanáztam. 2017-ben elkezdtem egyéni ájurvédikus jógaterápiára járni, ami beszippantott a jóga világába és annak mélyebb rejtelmeibe. A budapesti Asram Jógaközpontban szereztem meg a nemzetközi jógaoktatói „Yoga Alliance RYS200” minősítést, Gerinc és Női jóga alapelvekkel kiegészítve. A Himalájai Jóga Tradíció kétéves Női Jógaterapeuta képzését 2021-ben fejeztem be.

Részt vettem számos jógaterápiás szakmai konferencián és egyéb kisebb vagy online kurzuson (pl. Angol jóga szaknyelv, Ájurvéda alapismeretek), melyek folyamatosan segítenek mélyíteni a gyakorlásomat.

Frissen végzett jógaoktatóként igyekszem fokozatosan átformálni a saját életvitelemet, hogy az megegyezzen a jóga alapvető (8-fokú) útmutatásaival. Így hitelesen tudom továbbadni ezt a mintát két lányomnak és a közvetlen környezetemben azoknak, akik ezt igénylik. Célom, hogy olyan foglalkozásokat tartsak, amelyek gyógyítóan, frissítően hatnak mind szellemi, mind testi síkon. Én csak úgy hívom – „finom jóga”, mert tápláló, jóízű, feltöltő és jótékonyan hat a finomenergetikára.

Törekszem úgy segíteni a hozzám járó embereknek, hogy kiterjesszék a tudatosságukat és rájöjjenek, hogy a jógával meg lehet szüntetni a testi és lelki panaszok nagy részét, ha rendszeresen és kitartó akaraterővel végezzük a gyakorlásunkat.

A jóga számomra öröm, szabadság és tudatosság. Nem csupán testedzés, hanem egy elmeállapot, amely visszarendez a saját középpontodba, ahol minden a helyére kerül. “Mellékhatásként” pedig élvezhetjük a testi egészséget, mikor a belső szerveink jól működnek, a keringés (vér, nyirok, energia) szabadon áramlik és egyensúlyban vannak az elemek.

Az egyórás foglalkozás alapja a tradicionális hatha jóga, a jól ismert ászanák mellett kibővítve olyan finomenergetikai módszerekkel, mint a pránajáma vagy a mudrák, illetve mantrák használata.

Az ájurvédikus szemlélet továbbá figyelembe veszi a természeti elemeket, az aktuális évszakot, időjárást, az egyéni adottságokat és az életmódbeli szokásokat.

Immunrendszerünk egy komplex mechanizmus, mely függ a hormonális egyensúlytól, a megfelelő nyirokműködéstől, vérkeringéstől, a tápanyagok felszívódásától, a méregtelenítő és védekező folyamatoktól. Ennek fényében a gyakorlás során olyan területekre fókuszálunk, mint a mirigyek és energiapályák tisztítása, az ízületek mozgékonysága, a helyes izommunka, a belső szervek masszírozása és helyükre kerülése, az erőközpont aktiválása, az energiazárak használata.

A testhelyzetek tudatos felvétele és kitartása, a relaxációs technikák, valamint a figyelmünk vezetése által létrejött tudatos elmeállapot megtanítja az idegrendszert emlékezni és felismerni a testünk által küldött üzeneteket, melyek a mindennapok során is alkalmazhatók. Ezáltal válik könnyebben kezelhetővé a stressz és elkerülhető a betegségek kialakulása.

Mindez hétköznapi nyelven, oldott légkörben, bátran jöhetnek kezdők és haladók egyaránt.

Várlak szeretettel!

 

Fotó: Egyed Péter

 

Stráhl Kati órái a héten: