WuShuang DaoYin Kínai gerinctorna

A Daoyin kétezer éves hagyományokra épülő kínai mozgás és légzésterápiás rendszer. Tulajdonképp gyűjtőnév – ide tartozik többek között a TaiJi és a QiGung is. A WuShuang DaoYin kifejezetten a gerinc problémáinak kezelésére összeválogatott gyakorlatokból áll, melyek mind a keleti – elsősorban energetikai -, mind a nyugati – anatómiai szemléletű – gyógyítás felfogásának megfelelően hatékonyan enyhítik a nyaki, háti és deréktáji panaszokat.

Kinek ajánlott

A hát és derékfájás napjainkban sajnos népbetegségnek mondható. Ezért a DaoYin torna tulajdonképpen mindenkinek ajánlott, megelőzésre, karbantartásra vagy állapota javítására.

Ajánlott a rendszeres stressz és az ülő életmód hatására beállt, feszült izmok fellazítására és harmonikus tonizálására, illetve szinte mindenfajta gerincdeformitásra.

A leglátványosabb eredmények a még mozgásképes porckorongsérves betegek kezelésében mutatkoznak, akik állapota rendszeres tornával gyakran tartósan tünetmentessé tehető, így a műtét is elkerülhető. Fokozatosan megszűnik a lábzsibbadás, enyhül a fájdalom és javul a beteg életminősége. Enyhébb esetekben – protrúzió – szinte teljesen biztos a fájdalommentesség elérése.

Kitartó munkával teljesen kijavítható az enyhébb és közepesen súlyos gerincferdülés.

Lassítja a Scheuermann-kór kialakulását, így enyhíti annak végső súlyossági fokát. Már kialakult Scheuerman kór esetén a gerinc karbantartásával csökkenti a terhelés módosulása miatt később kialakuló panaszok megjelenésének kockázatát.

Ajánlott minden olyan esetben, ahol a gerinc anatómiai görbületei torzultak, vagy fokozott izomfeszülés áll fenn.

Milyen gyakorlatokból áll – hogyan hat

A Daoyin egy harmonikus, lassú mozgásokból álló, szabályos légzésmintával végzett mozgásforma,  zenei aláfestéssel, haladó szinten gyakran a zene ritmusában végrehajtva. A gyakorlatok a tanulás során az egyszerűbbektől a fejlettebb mozgáskoordinációt igénylőkig fokozatosan vannak felépítve. Egy-egy foglalkozás során a gerinc minden szakaszát szisztematikusan átmozgatjuk.

Az egyes izomcsoportok nyújtásával és erősítésével a gerincet egyensúlyba hozzuk, a feszültségek oldásával a porckorongok terhelését csökkentjük. Az ízületek nagy terjedelmű és változó terhelésű mozgatásával javul a porcok tápanyagellátása. A helytelen tartástól kimozdult csigolyák kisízületei egyes mozdulatoknál gyakran maguktól visszatalálnak eredeti, egészséges pozíciójukba. Mindeközben mozgósítjuk és harmonizáljuk a szervezet teljes energiarendszerét, így a torna teljes testi-lelki felüdülést nyújt.

A foglalkozások egy-másfél óra időtartamúak, a tanuló egészségi állapotának és tudásszintjének megfelelő gyakorlatsorozatokkal. Bizonyos gyakorlatokat a tanuló könnyen, már néhány alkalom során el tud sajátítani, és azokat önállóan, mindennap végezheti, illetve ajánlott is végeznie.

A foglalkozáshoz semmilyen különleges felszerelésre nincs szükség, elegendő egy kényelmes, a hőmérsékletnek megfelelő tornaruha. Cipő nem szükséges.

Amennyiben komolyabb gerincproblémád van, kérlek, hozd el és mutasd meg leleteidet, hogy a gyakorlatokat egészségi állapotodnak megfelelően módosíthassuk.

WuShuang DaoYin Kínai gerinctorna oktatónk:

Gerő Emese

WuShuang DaoYin gerincterapeuta

 

Aktuális WuShuang DaoYin Kínai gerinctorna órák