kismama masszőr képzés

2022. november 4-6. (9:00-17:00) között tartjuk Kismama masszőr képzésünket!

A képzésen csak élőben lehet részt venni!

 

A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik szeretnének a női életút legszebb, legizgalmasabb életszakaszának kísérőjévé és segítőjévé válni a masszázs eszköztárával. A kismama masszázs segítségével kismamáknak és frissen szült anyukáknak tudunk segíteni testi szinten, hogy megélésük a várandósságról és anyaságról pozitívabb legyen.

Sok kismama és frissen szült anyuka küzd testi szinten nehézségekkel, a testi kellemetlenségek pedig egy idő után lelki szinten is negatívan hatnak.

Nem kell beletörődniük azonban a nehézségekbe!


“Istennők pedig vannak – minden nőben.”

(Jean Shinoda Bolen)

Óriási támaszt tud nyújtani ebben a hullámzó életszakaszban egy elhivatott segítő, aki a kismama masszázs eszköztárával és széles szakmai tudásával, finom antennáival jelen van a kismamák és anyukák számára.

Várunk a képzésre, ha

 • szeretnél megalapozott tudással Kismama masszázst adni kismamáknak és anyukáknak
 • van a környezetedben olyan, aki babát tervez vagy már várandós, esetleg gyakorló anyuka, és szeretnél neki a masszázzsal segíteni
 • gyermekvállalás után pályamódosítást tervezel
 • mély hívást érzel a kismamák, szülő nők, anyukák, babák és gyermekek segítésére, támogatására, kísérésére
 • korábban részt vettél már Kismama és/vagy Babás jóga oktatóképzésen, és szeretnéd tudásodat bővíteni, szeretnél egy új módon is segíteni kismamáidnak és anyukáidnak

Ha kismamaként

 • Stresszes a munka
 • Sokat kell állni/ülni
 • Fel kellett hagyni a korábbi mozgásformákkal
 • A növekvő édes teher fokozza a korábbi statikai problémákat
 • Nehéz az éjszakai pihenés
 • Vizesedés lép fel
 • Izületi fájdalmak esetén
 • Általános fáradtságérzés jelenik meg

Ha anyukaként

 • Császármetszés után a seb védelmében felvett görnyedt tartás és mozgáshiány miatt, de akár normál hüvelyi szülés után is, a napi sok-sok órás hordozás, dajkálás, szoptatás miatt úgy érzik, hogy “beszakad” a hátuk közepe, beállt a nyakuk, fáj a derekuk
 • Nehezükre esik az éjszakai pihenés
 • Vizesedés lép fel
 • Ízületi fájdalmak esetén
 • Egyszerűen egy kis ÉN-időre, kis kényeztetésre van szükség

A kismama masszázs megoldást jelenthet!

COVID tájékoztató: A járványhelyzet miatti esetleges lezárások esetén későbbi időpontra helyezzük át a programot.

Kismama jóga
Kismama jóga

Vélemények Valter Éva képzéseiről

Kisebb túlzás nélkül mondhatom, hogy a 3 gyermekem megszületése után a legjobb dolog volt, hogy beiratkoztam Évához Kismamajóga oktatói tanfolyamra. Az első gyermekem megszületésé óta, azt vettem észre magamon, hogy ha a családban, vagy baráti társaságban gyerkőc született sokan fordultak, hozzám tanácsért, és én boldogan osztottam meg jó és rossz tapasztalatimat az anyává válásról.

A képzés nagyon intenzív volt, rengeteg anyagot kaptunk a 4 nap alatt, de Évi lelkesedése és profizmusa teljesen elvarázsolt. Így estére sosem éreztem magam fáradtnak. Évi, nagy gondot fordított arra, hogy a lexikális és gyakorlati tudás balancban legyen. A képzés tematikája és anyaga professzionálisan volt felépítve, nagyon sokoldalú, változatos és megkaptam mind azt a tudást, amivel, a kezdetektől végig kísérhetek egy kismamát a szülésig és egészen a gyermekágyas időszakig.

A képzés alatt újra élhettem a 3 terhességemet és szülésemet, amiért külön köszönet jár.

Most érzem, hogy a helyemen vagyok, célom a Nők, Anyák segítése, hamarosan megnyíló saját jóga stúdiómban.

Ez a képzés volt az első, amit találatként felhozott az internet, amikor kismama jóga oktatást kerestem. Tetszett, hogy egy hosszú hétvégét kellett rászánni, ugyanakkor nagyon intenzív volt, részletes és informatív. Jó volt, hogy a gyakorlatot volt időnk utána a hospitálások során gyakorolni és az is, hogy volt egy elméleti és gyakorlati vizsga, ami motivált arra, hogy szépen felkészüljek Minden prevenciós alapot megkaptunk ahhoz, hogy kismamákkal jógázhassunk.

Rengeteg oktatást néztem át, mire rátaláltam erre a bizonyos babás jóga oktató képzésre. Így a harmincas éveim végére, egyrészt törekszem az életfeladatom beteljesítésére, másrészt a mérleg aszcendensem nem könnyíti meg a döntéseimet, de miután telefonon beszéltem Évivel, biztosan éreztem, jó helyen vagyok.

A megérzés bejött.

2 éves kislány anyukája vagyok és rengeteg olyan téma jött fel, amikben mélyen érintett voltam, jó volt hallani, hogy amin keresztül mentünk akár természetes, de ,hogy nem vagyok ezzel egyedül az egészen bizonyos. Sok-sok élményt újra éltem az anyává válással kapcsolatban.

Évi személyében egy magával ragadó, segítőkész, rugalmas, rendkívül pozitív, holisztikus szemléletű és az oktatásban nagyon precíz, maximalista embert ismerhettem meg.

Maga a tanfolyam sokkal többet adott, mint gondoltam.  

Itt nem csak jóga oktató lehetsz, hanem minden téren segítője a nőknek a legek időszakában.

Évi olyan szépen, profin és kedvesen bánik a babákkal és az Anyukákkal. A képzésre rengeteg tudásból álló jegyzetet készített. Fantasztikus mennyiségű és minőségű tudást kaptunk. Köszönöm! ?

Köszi Évi mindent!

Mit tesz egy jógaoktató, ha babát vár? Beiratkozik egy kismamajóga oktatói képzésre. Én legalábbis így tettem, és már a tanfolyam közben világossá vált számomra, hogy nagyon jól döntöttem. Évi profin összeállított tananyaggal készült erre a pár napra, és nemcsak a kismamáknak ajánlott ászanákat, órafelépítést tanulhattam meg, hanem rengeteg olyan információnak is a birtokába kerültem, amit a várandósság és a szülés alatt is hasznosíthatok, legyen szó a babavárás alatt fellépő tipikus problémákról és megoldásaikról, a vajúdópozíciókról vagy a légzőgyakorlatokról. A tanfolyam és a sikeres vizsgák után nemcsak kismamajóga oktató vált belőlem, de a saját várandósságom pozitív megélésében is rengeteget segített ez a hatalmas tudásanyag.

Ez az első felnőtt képzés, ahol annak ellenére, hogy szűkös az időkeret és egy személy tartja, minden ide vonatkozó véleménynek és élménynek tere volt. Éva alapossága és maximalizmusa minden igényt kielégítő, személyisége, érzékenysége és intelligenciája garancia mindenkinek, aki ezt a segítő utat választja. 

Elkezdődött a kismamás jóga képzés és olyan történt amire nagyon nem számítottam. Bevallom őszintén hiába voltam jelen mikor a kistesóm megszületett és hiába éreztem az egész szülést nagy csodának mégis tartottam sőt féltem tőle. Bedőltem én is a hiedelmeknek a szüléssel kapcsolatban és hogy mi lesz utána a nőiességemmel a párkapcsolattal.. teljesen biztos voltam abban hogy amikor eljön az a pillanat akkor én nem fogom tudni/ bírni végigcsinálni a természetes úton történő dolgokat és kérek epidurált aztán jöhet a császár…Ez lesz a legjobb..gondoltam.. elmondani nem tudom milyen szerencsésnek érzem magam, hogy így még mindenek előtt találtam meg ezt a képzést. Éva személyisége, tudása, tapasztalata, hozzáértése olyan erős és megingathatatlan önbizalmat, magabiztosságot, erőt, kitartást és persze tudást adott ami miatt kijelenthetem hogy most már nem félek, tudom mit és hogyan szeretnék majd akkor amikor oda jutok. Leírhatatlanul hálás vagyok és szerencsés hogy az utam ide vezetett mind a jógához mind Évához és pont ehhez a képzéshez! Ennek köszönhetően célommá vált hogy átadjam mind azt a tudást, önbizalmat és erőt a majd hozzám érkező kismamáknak amit én is megkaptam. Fantasztikus képzés egy fantasztikus oktatóval!

Néhány nappal a tanfolyamkezdés előtt találtam rá Éva képzésére. Mivel külföldön élek nagyon megörültem, hogy online részvételre is van lehetőség. Egyből az összevont képzésre jelentkeztem. Nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan, hazautazás nélkül is bővíthetem tudásomat. A kismama jóga oktatói képzés valóban nagyon intenzív volt és sok kevésbé ismert nézettel és praktikával tarkított. Látszik, hogy sok év tapasztalata gyűlt össze és került átadásra. Köszönöm. 

A kismamás jóga után alig vártam hogy elkezdődjön a babás oktatás:) Tudtam hogy fantasztikusak lesznek a gyakorlati órák, az elméleti résznél pedig mindent meg fogunk tanulni hiszen Éva nem csak az óráiba, a tanításba is beleteszi szívét, lelkét, tudását, tapasztalatait, kedvességét és odaadását! Elkezdődött a képzés és azt kaptam amire gondoltam és vártam, vagyis még annál is többet! Pedagógusként mondhatom, hogy ennél komplexebb, fejlesztőbb tevékenységet aligha találni babák számára! Szívből ajánlom mindenkinek, aki ezzel szeretne foglalkozni és persze azoknak a nőknek is akik mint anyukák szeretnék magukat ezzel a tudással meglepni hogy a legtöbbet adhassák a babájuknak!

A kismama, majd később a babás jóga után volt egy kis űr bennem, mert a képzések során nagyon jól éreztem magam és furcsa volt “visszatérni a való világba”. Jó volt a társaság, minden apró részlet érdekelt amit tanultunk és persze ezekhez jött az, hogy egy lelkes és kedves ember adta át a tapasztalatait, szakértelmét és tudását. Amikor e-mail érkezett Évától a masszőr képzésről nem néztem semmit egyből csak jelentkezni akartam. Tudtam hogy nekem ott kell lennem. Remekül kiegészíti majd az eddigi tudásomat, hogy még jobban tudjam segíteni a kismamákat, anyukákat és mindig is szerettem volna egyszer megtanulni a masszázs csínját-bínját. Sehol máshol és senki mástól nem tanultam volna meg ezt szívesebben mint Évától! Ez a képzés is fantasztikus volt számomra!(csak kár hogy vége-de várom a következőt!);)”

Tényleg nagyon köszönöm! A képzések alatt tényleg egy másik világba csöppen az ember. Mindig egy megnyugvás a lelkemnek amikor ott lehetek és tőled tanulhatok:)

 

A képzés vezetője:

Valter Éva

 • Kismama-, Babás- és Gyermek Jóga oktató
 • Gyógymasszőr és Kismama masszőr
 • Holisztikus természetgyógyász
Valter Éva
BEMUTATKOZÁS

Utam a masszázshoz

24 éves koromban találkoztam a masszázzsal, egy kedves füvesasszony tanított az első gyógymasszázs fogásokra, melyeket akkor még csak a családi és baráti körömben alkalmaztam. Akkor elhatároztam, hogy ha egyszer majd időm és anyagi helyzetem megengedi, elvégzem a gyógymasszőri képzést. Mikor végre sikerült valóra váltanom ezt az álmomat 38 éves koromban, már kismama és babás jóga oktató voltam. Természetesen a klienseim elsősorban fájós hátú kismamák és anyukák, olykor apukák köréből kerültek ki. Rájöttem, hogy természetgyógyászati és jóga tudásom mellett milyen sokat tudok segíteni nekik fizikai szinten is a masszázs segítségével.

12 éves gyógymasszázs, svédmasszázs és kismama masszázs gyakorlat után kaptam felkérést tudásom továbbadására, így született meg a Kismama masszőr képzésem, melyben szeretném átadni nektek 12 éves gyakorlati tapasztalataimat.

INTERJÚ VALTER ÉVÁVAL

Mikor fogalmazódott meg benned először, hogy a kismama és babás jóga oktatása mellett képzéseket is vezetnél? Mi indított erre?

A tanítás szeretete végig kíséri az életemet. Első munkahelyem egy felnőtt oktatási központ volt, ahol csak egy tanévet oktattam, de ottani csoportommal elképesztő élmény volt együtt dolgozni, igazi közösséggé-csapattá szerveződtünk, rengeteget adtunk egymásnak emberileg is a szakmaiságon túl. Ezután összes munkahelyemen részt vettem oktatási munkákban, és amikor magam mögött hagytam az üzleti szférát, a jóga oktatás és természetgyógyászati tanácsadásaim során folytattam a tanítást. Radics Klaudia Kismama és Babás Jóga oktatóképzésébe segíthettem be a tapasztalataimmal az AUM Jógacentrumban 2015-ben. Abban az évben alapítottuk meg az Aquarius Élet-Mű-Hely Alapítványt, melynek kezdeti célkitűzései között szerepelt egy virtuális tudásbázis létrehozása, melyet oktatóképzések és kiadványok létrehozása követett volna a tervek szerint. Az előbbi már megvalósult, most az utóbbin a sor.

Az ultrafutó versenyévek alatt sok minden letisztult bennem, közben elérkezett Kismama és Babás jóga oktatói pályafutásom 10 éves jubileuma. Egyre inkább érett bennem, hogy szeretném átadni a tudásomat.

Abban is reménykedem, hogy találok majd mindeközben néhány olyan kiváló tanítványt az oktatóképzésen, akikkel együtt tudunk dolgozni a jövőben azért, hogy minél több nő várandóssága legyen békés és örömteli; minél több szülés-születés legyen természetes és háborítatlan; minél több anyuka induljon neki anyaságának maximális önbizalommal; minél több baba és gyermek kapja meg a kiteljesedéséhez szükséges szeretetet,  gondoskodást és nevelést; és minél több család éljen boldogan, szeretetben és harmóniában.

Szerinted mit keresnek a kismamák és anyukák egy kismama vagy babás jóga órán és miben kell erősnek lenni egy kismama és babás jóga oktatónak?

A kismamák és az anyukák legfőbb mozgatórugója és motivációja a SZERETET. A szívük alatt hordozott, illetve már a karjaikban tartott kis élet szeretete. Lehet, hogy önmagukért soha nem léptek volna a jóga útjára, de a gyermeküknek a legjobbat akarják adni, már a pocakban és születésük után is. Azon kívül, hogy egy kismama és babás jóga oktatónak szakmailag mélyen a jógában kell gyökereznie, emberileg fontos hogy egy stabil, nyugalmat és harmóniát sugárzó személyiség legyen, őszinte nyitottsággal és szeretettel a kismamák, anyukák, babák és gyermekek irányában.

Fontos, hogy szakmailag széles körűen tájékozott legyen a várandósságot, szülést, anyaságot érintő kérdésekben, ugyanakkor képesnek kell lennie, hogy elismerje, ha valamire nem tudja a választ, viszont álljon készen a válasz keresésére, a folyamatos élethosszig tartó tanulásra. Az a tapasztalatom, hogy nagyon sok kismama és anyuka a Kismama és Babás jóga órákon kerül először igazi mély kapcsolatba saját nőiségével, találkozik a szülés és anyaság misztériumával. A Kismama és Babás jóga oktató érzékeny antennáival finoman tudja segíteni a nőket ezen az ősi tudás felé vezető eszmélésen. Eloszlathatja kétségeiket, elvezetheti őket válaszaikhoz, elkísérheti őket saját benső istennőjükhöz, bölcsességük és varázserejük forrásához.

Ugyanakkor a kismamák és anyukák számára a foglalkozások egyben találkozási lehetőséget is rejtenek magukban, ahol életre szóló barátságok köttetnek nők és gyermekeik között. Öröm megszületni és kibontakozni látni ezeket a barátságokat.

Mi az, amire nagyon nagy hangsúlyt fektetsz a képzés során?

Nagyon fontosnak érzem, hogy átadjam a személyes szakmai és emberi tapasztalataimat, mert hiszem, hogy a személyes tapasztalatok tesznek minket hitelessé, ez képes inspirálni, ez teszi élővé az elméleti tudást. Azt gondolom, hogy a 11 év aktív Kismama és Babás jóga órák, Komplex Szülésfelkészítő Programok és Babás Fejlesztő Műhelyek vezetése, az Aquarius Élet-Mű-Hely Alapítvány tudásbázisának összeállítása, illetve az alapítványnál végzett önkéntes segítői munka és az ultrafutó évek eredményeképpen igen gazdag tudást halmoztam fel, amit vétek lenne magamnak megtartanom, meg kell osztanom minél több kismamákkal, anyukákkal, babákkal, gyermekekkel foglalkozni kívánó segítő szakemberrel.

A másik súlypont nálam az egyes emberen van. Minden egyes ember, aki eljön erre a képzésre, ugyanúgy egyenként fontos nekem, mint minden egyes kismama és anyuka, baba és gyermek, aki az elmúlt 11 évben eljutott hozzám. A széles körű szakmai tudáson túl szeretném átadni azt a lángot, amit hordozok, mióta ezt a gyönyörű hivatást elkezdtem. Remélem, hogy minden jelentkezőnél együtt megtaláljuk azokat a gyökereket, melyek ösztönözték, hogy jelentkezzen a képzésre, és fel tudjuk lobbantani a lángot, mely bevilágítja útjukat ezen a pályán, és vezeti őket végig egy folyamatos fejlődésben.

Mennyire követelmény a stabil jógás alap a képzés elkezdéséhez?

A képzés elkezdéséhez nem követelmény a stabil jógás alap, de őszintén hiszem, hogy ahhoz, hogy biztonsággal és felelősséggel dolgozhassunk együtt kismamákkal, anyukákkal és babákkal Kismama és Babás jóga foglalkozások keretein belül, tudván, hogy ők az átlag felnőtt jóga gyakorlóknál sokkal érzékenyebbek, sérülékenyebbek, és nagyon sok specialitással rendelkeznek, szükséges a stabil jógás alap.

Természetesen, ha nem célunk egyelőre jógafoglalkozások vezetése, csak azt a szakmai tudást szeretnénk használni egyéb kismamákat, anyukákat és babákat segítő szakterületeken, amiket a képzés anyaga felölel, vagy saját várandósságunkat, illetve anyaságunkat szeretnénk a lehető legmélyebben megérteni, akkor eltekinthetünk az erős jógás alaptól.

Bár igazán remélem, hogy a képzés végére minden résztvevőben, aki még nem rendelkezik jógás előképzettséggel, mély benső igény fog felébredni valamely jóga ágazatban való jártasság megszerzésére.

A TANÚSÍTVÁNY KIADÁSÁNAK FELTÉTELEI

A Kismama masszőr modul kizárólag kismamák és anyukák masszírozására fókuszál!

Javasoljuk, hogy ha teheted, végezd el a Kismama és Babás Jóga oktatóképző modulokat is, mert így olyan szerteágazó tudást szerezhetsz a várandósság és anyaság időszakairól, amit nagyszerűen tudsz majd használni a kismama vagy mama masszázs során. ráadásul mindegyik terület bővíti az ügyfélkörödet.

A sikeres vizsga után Kismama masszőr tanúsítványt adunk a számodra elektronikusan.

A tanúsítvánnyal egészséges embereket masszírozhatnak, frissítő, egészségmegőrző céllal. Olyan helyen lehet vele dolgozni, ahová egészséges emberek járnak (fitnesz terem, wellness centrum …stb.) vagy ki lehet váltani a vállalkozói igazolványt és egészséges emberek masszírozására vállalkozni.

A tanúsítvány megszerzéséhez a következőknek kell teljesülnie:

 • Részvétel az órák legalább 95%-án (az órák pótlása egyénileg lehetséges az oktatóval való egyeztetés után. Ennek díját a képzés díja nem tartalmazza).
 • Sikeres záróvizsga (elméleti szóbeli és gyakorlati vizsga)
IDŐBEOSZTÁS

 

Kismama masszőr képzés:

2022. november 4-6 (9:00-17:00)

AUM Jóga Astoria (Budapest, Károly krt. 3/a, 1075)

A KÉPZÉS TARTALMA, MENETE

Végigvesszük a masszázs elméleti tudásanyagát, úgy mint

 • alapfogalmait
 • hatását, történetét
 • fajtáit
 • technikai és személyi előfeltételeit
 • vivőanyagokat
 • ellenjavallatokat
 • a kismamákon és frissen szült anyukákon alkalmazható fogásokat, a részmasszázsokat, kimozgatásokat

A résztvevők ezután párokban sajátítják el stabilan és magabiztosan a kismama masszázs fogásait, egymáson gyakorolva, párcserékkel.

Kérjük, a gyakorlati részhez hozz magaddal: kényelmes ruházatot, 2 db plédet vagy lepedőt (kb 150×200cm, egyet a masszázságy letakarására, egyet pedig masszírozás közben a tested betakarására), 1 db nagyobb törölközőt (kb. 80×160 cm) a térd/boka alá, 1 db kisebb törölközőt (kb 50×90cm) a fejnyíláshoz, papucsot, krémet vagy olajat a masszírozáshoz (lehetőleg illatmentest), bikinit (vagy olyan fehérneműt és melltartót, amit nem sajnálsz, ha krémes, olajos lesz), továbbá tollat és füzetet a jegyzeteléshez.

Tusolási lehetőséget nem tudunk biztosítani, nedves vagy száraz papír törlőkendőt is hozhatsz magadnak a felesleges krém és olaj letörlésére a bőrödről.

A fentiekben felsorolt személyes felszerelést higiéniai okokból és az allergiás reakciók elkerülése érdekében mindenki magának hozza!

RÉSZVÉTELI DÍJ ÉS FIZETÉSI FELTÉTELEK

Részvételi díj

A képzésen való részvétel díja:

 

Kismama masszőr képzés:

Early bird ár: 59.900 Ft (2022. október 3-ig)
Normál ár: 69.900 Ft

Regisztrációs díj: 30.000Ft legkésőbb 2022. november 1-ig.
Fennmaradó díj befizetése 2022. november 4-ig.

 

A képzésre a helyedet a regisztrációs díj ellenében tudod biztosítani. Kártyás befizetésre kizárólag online van lehetőség. Személyesen készpénzben tudod a díjat fizetni.

A fennmaradó díjat személyesen készpénzben fizetheted be, a Károly krt. 1, II. emeleten lévő irodánkban (YOGA BAZAAR), hétköznaponként, 12-19h között.

Vizsgadíj: 10. 000 Ft (tartalmazza a vizsgára való felkészülés során nyújtott segítséget és a vizsgák utáni értékelő beszélgetést is). Díjfizetés az oktatónál, erről bővebb felvilágosítást Valter Éva ad.

A vizsga két részből áll.

 • Gyakorlati vizsga: egy 60 perces teljes test kismama masszázs elvégzése, esetleges rövidítésekkel testtájanként, a vizsgáztató kérése szerint.
 • Elméleti vizsga: szóbeli vizsga az elméleti anyagból szúrópróba-szerűen feltett kérdések alapján.

.

HELYSZÍN

Helyszín

Kismama masszőr képzés:

AUM Jóga Astoria

(Budapest, Károly krt. 3/a, 1075.)

Jelentkezési határidő

2022. november 2.

A tanfolyam minimum 8 fővel indul.

Vélemények Valter Éva programjairól

A babavárással kapcsolatban kevés dologban voltam biztos, de egy valamiben nem kételkedtem, abban, hogy az első pillanattól szeretnék kismamajógára járni. Nekem ez jelentette az igazi felkészülést mind testileg és leginkább lelkileg. A hetem fénypontja volt a másfél órás foglalkozás, aminek több elemét a napi rutimonba is beépítettem. Éva olyan finoman hangolt rá minket a szülés élményére, ami észrevétlenül kúszott be a tudatunkba és remélem, válik, ösztönössé mikor eljön a nagy nap, mert még előtte állok. Mindenesetre meglepődtem magamon miután a komplex szülésfelkészítőről úgy jöttem haza, hogy nem kétségeket, hanem magabiztosságot éreztem, mert több hónap munkája érett össze bennem akkor. Rengeteg hasznos tudást kaptam és figyelmet, ami végtelen jóleső érzés egy kismamának és lenyűgözött, az a gondoskodás, amit Éva minden egyes tanítványa felé fordít. Hálás vagyok!
Éva óráin nemcsak információt és tudást szereztem, hanem egy komplex szemléletmódot is megismerhettem. Az általa szervezett programok – legyen szó kismama jógáról, akár a különböző workshopokról – mind könnyebbé tették számomra a várandóságot, nyugodtabban, gondtalanul tudtam felkészülni az anyaságra. Mindig jóleső érzés töltött el, ha az órákra járhattam, mert Éva minden várandós egyedi igényeit figyelembe vette. Ha már totyogós korba lépünk, akkor biztosan kipróbáljuk a babás jógát is.
Évát kismama jógán ismertem meg. Jártunk nála babás mozgásfejlesztő műhelyben, illetve a járvány okozta változásokig 2 kisbabás jóga óráján is részt vettünk.
Éva munkásságával kapcsolatban a magas szintű szervezettségét emelném ki leginkább. Minden héten minden óra előtt e-mailben jelentkezik, mindenkit számon tart, tájékoztat az aktualitásokról, és akár olyan egyéni problémákat is kezel, mint például ha valaki csak egy elromlott autó miatt nem tud eljutni az órára – ez velem történt, és rendkívül pozitívan érintett, hogy erre is keresett megoldást, pedig nem kellett volna! Az oktatási stílusáról bennem az a kép alakult ki, hogy sok fixen ismétlődő gyakorlatsort alkalmaz, aminek az az előnye, hogy egy idő után megtanulja az ember, és tudja otthon is gyakorolni. Ezzel tudást és önállóságot ad a gyakorlói kezébe. Ami még nagyon különleges Évában, hogy az egész babavárásra, szülésre is szülés utáni időszakra vonatkozó tudással rendelkezik, így ha valaki egyszer kapcsolatba kerül vele a babavárás valamelyik pontján, mindig tud hozzá fordulni. Igény szerint masszázsra és egyéni konzultációra is lehet hozzá menni – nekem ezek lettek a kedvenceim. Kismama masszázson is voltam Évánál, és a szülés utáni nehezebb pillanataimban egy jó masszázzsal mindig sikerült nála felüdülni! Röviden tömören azt mondhatnám, hogy Éva egy Jolly Joker 🙂

A jógázás nem volt újdonság számomra, mert már előtte is jártam ezért tudtam, hogy kismamaként is szeretném folytatni. Az már csak egy plusz hozadék volt, hogy a meditáció és a gátizom torna is bele van építve az órába, ami miatt tudtam az első óra után, hogy Te leszel az, aki ezen az úton fog vezetni és most már tudom, hogy utána is a baba jogával. 

Az óra felépítése, a lágy és kedves hangod, a magyarázatod a gyakorlatokhoz, a lelki megközelítés, mintha egy kéz vezetne végig és segíteni ezen az úton. Amíg home office volt a covid alatt, számomra ez a heti kétszer másfél óra volt mikor biztosan tudtam hogy babámmal jó kezekben vagyunk. Bármilyen kérdésben, problémával fordultam hozzád, mindig segítettél megoldani, több mint egy általános joga oktató!

 Részemről úgy érzem a legjobb döntés volt, hogy a kismama jogát beépítettem a hétköznapokban, és hálás vagyok a sorsnak, hogy Téged vezetett el hozzám vagy fordítva 🙂 

 Én csak hálás tudok lenni!?

Januárban, akkor 5 hónapos terhesen kezdtem Évához járni kismama jógára.

Félve mentem, mert korábban egy gerincjóga alkalmával (másik oktatónál, másik jóga központban) úgy meghúztam a derekamat, hogy utána hónapokig fájdalmaim voltak.

Ezt mindenképp szerettem volna elkerülni a terhesség alatt, ezért az első alkalom előtt szóltam Évának, hogy volt ilyen problémám és hogy segítsen, ha olyan gyakorlat van, ami jobban terheli a gerinc alsó részét, akkor szóljon nekem.

Nagyon jó volt, hogy Éva a kismama jógázásom elején mindig szólt, ha olyan gyakorlat következett, de egyébként az egész óra úgy volt összerakva, hogy megmozgasson, de kímélje mind a kismamákat mind a babákat.

Heti 2szer jártam és én maximálisan ennek tudom be, hogy a terhességem fájdalom mentes volt és végig fitt maradtam. Éva segített abban, hogy ráébredjek mennyire fontos gyakran megmozgatni a kezeket, lábakat, nyakat mind kismamaként mind friss anyukaként, elkerülve ezzel az esetleges fájdalmakat. Korábban hajlamos voltam arra, hogy ezeket a dolgokat lespóroljam, semmibe nézzem és csak a gyors eredményt hozó intenzív mozgást részesítsem előnyben, akár jóga akár más mozgásformák esetében. De most nagyon nem ennek volt itt az ideje kismamaként és utána és nagyon köszönöm Évának, hogy erre rávezetett.

Azzal, hogy jártam a kismamajógára, gyakoroltuk mindig a légzést, a vajúdó pozíciókat és a gátizomtornát, úgy éreztem, hogy nagyon sokat teszek annak érdekében, hogy jól felkészülten érkezzek a szülőszobára, és mivel Éva rengeteg extra információt adott magáról a szülésről, ez adott nekem egy jóadag magabiztosságot annak ellenére, hogy még sohasem szültem.

 Mivel koronavírus idején szültem, nem lehetett apás szülés a kórházban, de a sok készülés eredményeként 4 óra otthoni, férjem által támogatott vajúdás után a kórházban alig 2 óra alatt megszületett a kisbabánk, Sári.

 Az utolsó kismamajógákon online vettem részt. Egyrészt fantasztikus, hogy van ez az online lehetőség, mert kismamaként vannak olyan szakaszok amikor ez óriási könnyebbség, a vírus miatt meg egyébként is sokkal óvatosabb ez a két csoport.

Nagyon köszönöm Éva az eddigieket és remélem még sokáig jógázunk együtt.

2015 második felében estem teherbe a lányommal, mivel korábban is gyakran jártam jógázni, így úgy döntöttem, hogy kismamaként is mindenképpen folytatni szeretném ezt a mozgásformát, ellenben nem ismertem megfelelő oktatót, aki számomra azt a légkört és energiaáramlást tudja nyújtani, ami magabiztossá és kiegyensúlyozottá tehet áldott állapotban is. Az interneten találtam rá az Aum jógaközpontra, ahol több oktató óráján is részt vettem többször is, amíg rá nem leltem Évára a központban 2015 telén. Már az óra közben éreztem, hogy nem kell tovább keresgélnem, és az óra után is egész héten úgy éreztem magamat, mintha kicseréltek volna. Nem fájt semmim, ha valamelyik órán említett probléma felmerült, azonnal orvosolni tudtam, végig kiegyensúlyozott voltam, és valahogy könnyebbnek éreztem a terhességet. Amikor nem tudtam órára jönni vizsgálat vagy egyéb elfoglaltság miatt, mindig éreztem, hogy hiányzik a jógaóra. Rengeteg tanácsot kapunk Évától az órák során, és bármikor bizalommal fordulhatunk hozzá, ez számomra pótolhatatlan érték. 

A szülésnél igyekeztem alkalmazni a tanultakat, de sajnos elsőre nem sikerült kellőképpen mindent elsajátítanom, így oxitocin infúziót kaptam, ellenben ezt hamar el tudtam fogadni, ahogyan ezt órán Éva tanácsolta is, és azonnal jól reagáltam rá, a gátvédelem is sikerült, így rövid vajúdás után problémamentesen természetes hüvelyi úton világra hozhattam az egészséges kisbabámat, amit mantráztam is előtte sokszor.

Biztos vagyok benne, hogy a 3. gyermekemnél is ugyanezt az utat szeretném végig járni. Mert Éva segített, hogy kapcsolatot teremthessek a gyermekeimmel már magzatkorukban is, ezáltal javítva és megkönnyítve a későbbi kapcsolódásunkat. Jelen tudtam lenni teljes szellememmel a szüléseknél, és a gyermekeimre és magamra tudtam koncentrálni, ezen az úton Éva segített végig mindkét alkalommal. Magabiztos lehettem a gyermekellátásban is, illetve a fizikai és lelki nevelésükben is. Rendkívül hálás vagyok minden segítségnyújtásáért, a lelkiismeretes munkájáért, és azért, hogy ezáltal olyan légkört teremthetek a családomnak és a gyermekeimnek, ami magabiztosságot, kiegyensúlyozottságot, és szeretetet nyújt mindannyiunknak. 

Véleményem szerint hozzájárul egy jobb világrend létrejöttéhez, hiszen az emberi élet kezdete adja meg azt a lökést, ami elindítja a megfelelő úton a gyermekeinket, és jó lenne, ha mások is elsajátíthatnák, megismerhetnék, amit képvisel, mert úgy vélem követendő példa a hivatásában.

Évához jártam mindkét terhességem alatt kismama jógára és babás jógára is. A babás jógára Elza lányommal 2 hónapos korától kezdve jártunk. Minden alkalommal masszíroztuk a babákat és mondókákkal, dalokkal kísért mozgatásokkal fejlesztettük őket- koruknak megfelelően. A kisbabás jóga az anyáknak inkább egyszerűbb ászanákból állt, segítve a nyújtást és a megváltozott tartásom javítását, melyet a sok görnyedező szoptatás és gyerekcipelés okozott. A nagybabás jóga már sokkal aktívabb. A gyerekek is rohangálnak, játszanak, énekelnek és utánoznak és mi anyukák is jókat mozogtunk. Kislányom kívülről fújja az összes jógás mondókát és dalt és nagyon sok ászanát csinál magától -a Jógakaland könyvek neki egyáltalán nem jelentenek kihívást, hisz már a pocakomban is jógázott és később 2 éves és 1,5 éves kora között minden héten csinálta velem a mozgást.

Éva kisugárzása és sok éves tapasztalata olyan közeget teremt az órák során, ahova az ember szívesen jár kicsit relaxálni, tanulni és kérdezni. Bármilyen várandóssághoz, babához kapcsolódó problémával fordulhattunk hozzá. Tájékozott és ha nem tud valamire teljes magabiztossággal megoldást javasolni, akkor a megfelelő a szakemberhez vagy szakirodalomhoz irányított minket. Az órákon, a többi anyukával is sokat beszélgettünk, és ennek köszönhetően szuper barátságok születtek, mind közöttünk, mind a gyerekeink között. Sokat segítettek az itt kialakult kapcsolatok az elmúlt pár év kissé “magányos” időszakában. 

A kislányomat, Cirit, 3 hónaposan kezdtem el Éva kisbaba jógájára vinni. Éva rögtön felfedezte, hogy a kislányom nem tartja stabilan a fejét, illetve nem szeret hason lenni, ami problémát jelenthet a mozgásfejlődésben. Az Ő javaslatára kezdtem el gyógytornászhoz vinni, ami jó döntésnek bizonyult.

A kisbabás órákon gyermekemet masszírozva elsajátítottam a babamasszázst, miközben játszva mondókákat, énekeket tanultam. A kisbabám nagyon élvezte a közös mozgást, a mondókákat, énekeket, mozdulatokat – azóta is gyakorlom. Ciri is mosolyog, mert ismeri őket. Nagyon változatosak az órák. Éva nyugodtságával jó légkört biztosított, minden babára és mamára figyelt óra közben, korrigálta és szólt a mama helytelen tartásáért, megnézte, hogy a hasizmunk mennyire nyílt szét a szüléskor, így szükségünk van-e gyógytornára. A kisbabám figyelte, lekötötte az óra, így baba és mama is tornázott. A nagybabás jóga órái alatt az izmaim átmozgatásra kerültek, jót tettek a nyújtó gyakorlatok miközben a babámat lekötötték az ottani játékok, és a többi baba, ami a babám szocializálódását és fejlődését támogatta. Éva rugalmasan állt hozzánk a jóga időpontjának megválasztásában, az órát mindig pontosan kezdtük. Nekem sokat adtak az órái, egy közösséget kovácsolt személyesen, illetve online óráin keresztül, ahol volt alkalmunk óra után kérdezni egymástól, az Ő tapasztalataiból merítve szintén sok tanácsot kaphattunk. Örülök, hogy hozzá járhattam, járhatok.

A kismama jóga, illetve a szülés felkészítő során mind testileg mind lelkileg is készültem a szülésre. Külön kiemelném, hogy a felkészítőnek köszönhetően a párom is nagyszerűen feltalálta magát és tudta, hogyan tud segíteni, csökkenteni a fájdalmat vajúdás során. 

A babás műhelyen megismert masszázs és tornagyakorlatokat már az első hetekben elkezdtük csinálgatni. Szép apránként, mikor mennyire volt aktív. Segít kapcsolatot teremteni a babával. Kizökkent a napi “kötelező” feladatok rutinjából. Alig várom, hogy a baba-mama jógán is részt vehessünk.

Várandósságom során mindenképpen szerettem volna valamilyen formában rendszeres mozgást beiktatni az életembe, így amint lehetett, elkezdtem kipróbálni a lehetőségeket. Az Éva által tartott kismama jóga előtt egy kismama tornát és egy másik jógát is kipróbáltam, melyek bár fizikailag átmozgattak, de azon túl semmi pluszt nem adtak. Évától már az első óra után rengeteg pozitív élménnyel távoztam és nagyon örülök, hogy a szülés előtti utolsó pillanatig rendszeresen jártam hozzá. Egyértelmű volt, hogy szülésfelkészítőre is hozzá megyünk. Első gyermekes kismamaként nagyon hasznos volt, hogy részletesen átbeszéltük a szülés menetét, valamit az első időszak kihívásai. Sehol máshol nem kaptunk olyan átfogó képet, mint a foglalkozás során, ahol a hitelességhez és Éva szakmai felkészültségéhez nem férhetett kétség. Itt tanultam meg, hogy mennyire fontos magunkban bízni és nyugodtnak maradni, amit egy pillanatig sem felejtettem el.” 

“A babás fejlesztőműhely foglalkozáson még szülés előtt vettünk részt, majd kislányunk születése után nem sokkal a kisbabás jógához is csatlakoztunk. A műhely során megfelelő alapokat kaptunk ahhoz, hogyan is tudjuk majd gyermekünket szinte az első perctől kezdődően játékosan fejleszteni, melyet a babás jóga során (ami többek között kitűnő lehetőséget nyújt a kicsik korai szocializációjára is) hétről hétre gyakorlunk is.