Kezdő jógatanfolyam anatómiai szemlélettel

Kelet és nyugat találkozása

2018. január 9-től | KEDDENKÉNT 19:15-21:15 | 8 alkalmas

Ez a tanfolyam betelt. A következő tanfolyam időponját hamarosan kiírjuk.
Kérjük, figyeld a weboldalunkat. 

Oktató: Saposnyikov Viktória,
Hatha jóga oktató, Gyógytornász-fizioterapeuta, Dinamikus jóga oktató, Ajurvédikus jógaterapeuta

Létszám: max 15 fő

A tanfolyam díja: 21.900 Ft / 8 alkalom

Kezdés: 2018. január 9. kedd 19:15

Helyszín: AUM Blaha VISNU terem (1085 Bp., Stáhly u. 13.)

Mozgásszegény életmódunk és a minket érő számtalan stresszhelyzet miatt sokan tapasztaljuk testünk-lelkünk harmóniájának megbomlását. Az iskolapadban, a munkahelyen, kocsiban ülve szinte elfelejtünk mozogni és testünkre figyelni. Keressük a megoldást, ezért is válik a jóga csodálatos fiziológiai és pszichológiai hatásaival egyre népszerűbbé.

Nagyon fontos, hogy megtanuljunk jól mozogni, megtanuljuk testünket újra érezni és használni. Ezen a speciális, a nyugati gyógytorna szempontrendszereit is integráló kezdő jógatanfolyamon lehetőség lesz nyugodt tempóban, barátságos, támogató légkörben, gyógytornász-jógaoktató vezetésével megismerkedni a jóga alapjaival.

Kinek szól a tanfolyam?

 • Neked, ha szeretnél rájönni, milyen rosszul rögzült mozgásmintáid vannak
 • teljesen kezdő vagy és ráadásul már hosszú évek óta (akár soha életedben) nem sportoltál
 • eddig csak videók alapján jógáztál/bizonytalan vagy a gyakorlásban
 • bátortalan/tanácstalan vagy, nem tudod, hol is kezdd a jógázást
 • újrakezdő vagy, hosszú kihagyás után felfrissítenéd tudásodat
 • (még nem találtad meg a neked való irányzatot
 • a jóga gyakorlás során valamilyen mozgásszervrendszeri problémád jött elő

Mire számíthatsz a tanfolyamon?

 • felvesszük a kapcsolatot a testünkkel: testtudat kialakítása
 • elengedjük feszültséget: a test gyengéd előkészítése, az izomzat egyensúlytalanságainak helyreállítása
 • Megtanulunk újra helyesen mozogni: alapmozgások, helyes mozgásminták a jóga ászanákon keresztül
 • jógázunk: alap jóga pózok, egyszerű ászanasorok, relaxáció

Amint megszűnik a feszengés, s kényelmesen érezzük magunkat fizikai testünkben, könnyebb lesz befelé/lélegzetünkre figyelni, elménket csendesíteni. Ekkor kezdődik a jóga…

Miért hiánypótló ez a tanfolyam?

Azt az a tapasztalatom, hogy sokszor van egy hiányzó lépés, mielőtt beléphetünk a jóga világába. Emiatt történhet meg az, hogy a jógagyakorlás végül (látszólag) nem ad megfelelő választ valamely problémánkra, nem éri el a célját.

A legtöbb nyugati ember teste nem áll készen a fizikai gyakorlásra, mivel főként az ülő életmód miatt egy olyan egyoldalú terhelés éri mozgásszerv rendszerünket, ami miatt az izmok egyensúlya megváltozik. Bizonyos izmok rövidülnek, mások gyengévé válnak, ezáltal pedig az ízületek terhelése is megváltozik. Ezen folyamatok pedig különböző mozgásszervrendszeri problémákhoz vezethetnek.

Súlyosabb esetben a rugalmatlanság, ízületi merevség láthatóan/érezhetően korlátozza mozgásainkat. Jobb esetben azonban „csak olyan apró változások jelentkeznek, amelyeket kezdetben nehéz észrevenni, de később fájdalom formájában jelentkeznek . Ennek egyik oka, hogy a testünkkel való kommunikáció megkopik. A másik, pedig, hogy szervezetünk egy intelligens rendszer és automatikusan  igyekszik megoldani a felmerülő problémáikat azaz, kompenzál. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy bár egy mozdulat látszólag jó, de azt nem megfelelő mozgásmintákkal valósítjuk meg (pl. egy gyenge izmot egy nagyjából hasonlóan működő, erősebb helyettesíti, s előfordulhat, hogy ez utóbbi izom túlterheltségét fájdalom formájában fogja jelezni). A probléma ezekkel a hibásan rögzült mozgásmintákkal, hogy ha nem javítjuk tudatosan, akkor mozgásaink/jógázás során automatikusan erősítjük őket, vagyis a mozgásszervi problémáinkra nem ad megoldást…
A tanfolyamon kijavítjuk a hibásan rögzült mozgásmintákat, a megfelelő izmokat nyújtuk és erősítjük.

A tanfolyam végére egy olyan gyakorlati ismerethez jutsz, amely által később különböző jógairányzatok gyakorlásaiba bátran bekapcsolódhatsz.

CLOSE
CLOSE