Kezdő Astanga jóga tanfolyam

2018. január 23-tól | KEDDENKÉNT 19:15-21:15 | 6 alkalmas

Oktató: Abdulwahab Nadia

Létszám: max 25 fő

A tanfolyam díja: 17.400 Ft / 6 alkalom

Kezdés: 2018. január 23. kedd 19:15

Helyszín: AUM Blaha BRAHMA terem (1085 Bp., Stáhly u. 13.)

Tematika:

Az astanga jóga a hatha jógának egy speciális irányzata, mely ma is gyakorolt formájában Sri Pattabhi Jois nevéhez köthető. Több kötött gyakorlatsorból áll, melyek rendszeres gyakorlása helyreállítja a fizikai test egészségét, egyensúlyát, tisztítja, méregteleníti a testet és az idegrendszert. Dinamikus, ugyanakkor finom és lágy gyakorlás, egyfajta mozgásos meditáció, életkoról, fizikai képességektől függetlenül bárki számára gyakorolható.

Az astanga, a hatha jóga egyik összetett, dinamikus formája, amely több kötött gyakorlatsorbóll áll. A sorozatok nem csak azászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik őket a mozgással (vinyásza), a légzéssel (udzsáji), a bandhákkal (energetikai zárak) és a dristikkel (tekintet egy adott pontra szegezése). A  gyakorlás folyamatosan, megállás nélkül zajlik,ritmusát a légzés adja. A légzés és a testzárak együtt belső hőt fejlesztenek a testben, amely a hajlékonyság növelése mellett beindítja a tisztító folyamatokat, ugyanis a kiváló izzadság a testszövetekben felhalmozódott méreg- és salakanyagokat is eltávolítja. Az első sorozat szankszrit neve „yoga chikitsa”, azaz jógaterápia, célja a fizikai test megerősítése, a hajlékonyság növelése, a szervezet tisztítása, illetve az egészség megőrzése és helyreállítása.

 

Az alkalmak felépítése:

A 6 alkalmas tanfolyam részletes és alapos bevezetés a tradicionális astanga jóga elméletébe és gyakorlatába:

  • megtanuljuk az első sorozat (yoga chikitsa, azaz  jógaterápia) ászanáit
  • megalapozzuk a rendszeres gyakorlást, tanulunk rávezető és alternatív pózokat, alkalmazkodva az egyéni sajátosságokhoz
  • megtapasztaljuk az astanga jóga főbb princípiumait, a  légzés, a bandhák (testzárak) és a dristi (tekintet rögzítése) fontos szerepét a gyakorlásban
  • megtanuljuk milyen a mysore stílusú gyakorlás, személyre szabott tanácsokkal mindenkinek egyéni gyakorlást építve fel.

A tanfolyam kezdők és rendszeres gyakorlók számára egyaránt nyitott.