Erő és hajlékonyság

jógával és Ayurvedával

2019. április 29-től | HÉTFŐNKÉNT 17:00-18:30 | DR. SZILÁGYI-NAGY ILDIKÓ

Oktató: Dr. Szilágyi-Nagy Ildikó

Létszám: max 15 fő

A tanfolyam díja: 24 900 Ft / 10 alkalom

Kezdési időpont: 2019. április 29., hétfő 17:00

Helyszín: AUM Blaha VISNU terem (1085 Bp., Stáhly u. 13.)

Ezen a tanfolyamon a jóga finom gyakorlásait is megtartva a fizikai testen át közelítjük meg az egészséget, tudatosságot és a kellemes közérzetet. Az ayurvedikus jóga csodálatos és változatos rendszer, még arra is alkalmas, hogy egy edzéssel kapcsolatos elvárásoknak is megfeleljen, úgy, hogy közben megmarad az, ami a jógát több szinten hatékonnyá teszi: tudatosság, energetikai harmonizálás és elmélyülés.

Pancha kosha - 5 test

Egy személynek 5 teste, 5 rétege (pancha kosha) van a jóga elméleti alapja, a számkhja filozófia szerint. A fizikai réteget (annamaya kosha) megfigyelheted, ha a fizikai testrészeidre összpontosítasz. Az energetikai réteget (pranamaya kosha) megérezheted, ha megfigyeled a légzésed áramlását, és azt, ez az áramlás hogyan irányítja a szívverésedet, keringésedet. Ez az erő az energetikai test. A mentális rétegedet (manomaya kosha) megérezheted, ha figyelmedet az agyad működésére irányítod. Az érzékelés, és a fejedben folyton automatikusan zajló gondolatok is ehhez a mentális réteghez tartoznak. A bölcsesség testet (vigyanamaya kosha) megérezheted, ha megfigyeled azt a részedet, mely rávesz éppen arra, hogy tudatosan megfigyeld magad és gyakorolj. Az üdv testet (anandmaya kosha) megérezheted, ha a szív területére összpontosítasz, ahol az elcsendesedést és a tökéletes elégedettséget találod meg. Az üdv testben, szó szerinti fordításban boldogság testben, való időzés elégedettséggel tölt el. A többi négy rétegen való átjutásban segít a jóga gyakorlása. Egyik sem jobb-rosszabb a másiknál. Szükségesek, de ha nincsenek rendben, kellemetlenséget okozhatnak. Ezért kénytelenek vagyunk mindegyikkel, még a fizikai testtel is foglalkozni, tudatában maradva annak, hogy nem csupán ez a fizikai test vagyunk.

A fizikai test karbantartásához (is) elkerülhetetlen a mozgás. Rendkívül hatékony edzésmódszer a magas intenzitású intervallum tréning (HIIT, high intensitiy interval training). Röviden szólva, mint a neve is mutatja, ebben a módszerben a hosszabb időtartamú magas intenzitású szakaszok váltakoznak a rövidebb, alacsony intenzitásúakkal. Szerencse, hogy a jóga testhelyzetek (ászanák) gyakorlásának tradicionális módja ezt az edzésmódszert már néhány ezer éve alkalmazza, gondoskodva ezzel a fizikai testről. Sőt, jóga gyakorlás közben még az alacsony intenzitású részeket is tartalmasan töltheted el, gondoskodva ezzel az energetikai-, a mentális-, és a bölcsesség testedről is. Óriási kincs ez manapság, amikor meggondolja az ember, mire szánja rá a korlátozott mennyiségű idejét!

Ezen a tanfolyamon a jóga fent leírt adottságát használjuk ki arra, hogy hatékonyan rendezzük a fizikai-, energetikai test állapotát, miközben a mentális- és bölcsesség testtel is dolgozunk. Az ászanákat mozgással, intenzíven végezzük, a megfelelő jógikus, alacsony intenzitású keretbe foglalva, melyeket finom gyakorlásokkal töltünk ki (pl. megfigyelés, összpontosítás, mudra). Egyes ászanákat különböző tisztító légzésekkel is összekötünk, ezzel is a gyakorlás változatos lehetőségeibe kapsz betekintést. Kitérünk arra is, hogy az Ayurveda tridosha elvének megfelelően hogyan szabd testre a gyakorlásodat az alkatodnak megfelelően. Hiszen amellett, mit gyakorolsz, az is fontos, hogy hogyan teszed.

Ezt nyújtja a tanfolyam

 • megtanulod a mozgás és légzés összehangolására összpontosítani a figyelmedet, megérezni, megtapasztalni szervezeted működését, így javul a testtudatod.
 • fizikai terhelhetőséged javul.
 • megtanulod, hogyan növeld hajlékonyságodat.
 • ízületeid mozgástartománya nő, mozgékonysága javul.
 • testképed javul.
 • megismered, mi a születési alkatodnak megfelelő testalkat, így tisztázod lehetőségeidet, gyenge- és erős oldalaidat.
 • eszközt kapsz arra, hogy testsúlyodat jóga segítségével tartsd az alkatodnak megfelelő harmóniában.

Kinek ajánljuk a tanfolyamot?

 • a jóga tradicionális megközelítésén belül maradva a hétköznapi mozgásigényét szeretné kielégíteni.
 • fizikai kihívást és egyidejűleg tudatosságot, elmélyülést szeretne a gyakorlás során.
 • segíteni szeretné fizikai testét (túl sok vagy túl kevés zsír, elkényelmesedett izmok, beszűkült mozgástartomány, merevség-, nehézségérzés esetén)
 • szeretne a fenti négy réteg átívelésével közelebb jutni belső erőforrásához.
 • igényli a pontos, aprólékos munkát a gyakorlás során.

A tanfolyamra bármilyen szintű gyakorló jelentkezhet. (Ha valamilyen szív- és keringésirendszeri betegséggel diagnosztizáltak, akkor a jelentkezés előtt konzultálj kezelőorvosoddal, mert az óra erőteljesen edzi a szív- és érrendszert is. Ez esetben valószínű, hogy számodra inkább az Ayurvedikus jóga – fókuszban a csakrák című tanfolyam ajánlott.)

Kérdéseddel az alábbi e-mail címen tudsz elérni: [email protected]