Ayurvéda és Ayurvédikus jóga alapképzés

 

Ezen a tanfolyamon gyakorlatias módon tanítjuk meg neked az Ayurveda alapjait és az Ayurvedikus jóga alkalmazási lehetőségeit.

A tanfolyamot jó szívvel ajánlom jógaoktatóknak is.

A jóga az elégedettség állapotába juttat. Az elégedettséghez hozzá tartozik az egészség. A jóga és az Ayurveda együtt hatékony eszközt kínál egészséged fenntartásához és támogat bármilyen más terápiát is. Ha megismered, hogyan értelmezd állapotodat az Ayurveda szerint, hogyan gyakorolj, étkezz, milyen életmódot élj egyéni alkatodnak és aktuális állapotodnak megfelelően, akkor felelősséget vállalhatsz egészségedért.

Ajánlom neked a tanfolyamot, ha:

  • szeretnél az Ayurvedába gyakorlatias bevezetést kapni
  • életmódváltásban vagy
  • egészségedet szeretnéd helyreállítani, megőrizni, és aktívan, felelősen akarsz tenni érte
  • a jóga egyénre szabása érdekel
  • a jógába mint öngondoskodási módszerbe szeretnél betekintést kapni
  • egészséggel kapcsolatos szakmában dolgozol, és szemléletedet szeretnéd bővíteni

Célom a gyakorlatias oktatással az, hogy ez a felbecsülhetetlen értékű tudás beépülhessen az életmódodba.

Milyen jóga tapasztalatra van szükséged?

Kezdőként és haladóként egyaránt várunk. Ha kezdő jógagyakorló vagy, a tanfolyam előtt egyeztess az oktatóval e-mailben: [email protected] Ayurvedában való jártasság nem feltétele a tanfolyamnak.

MIVEL FOGLALKOZUNK A TANFOLYAMON?

Röviden átnézzük a jóga és Ayurveda filozófiai alapját, így világosabbak lesznek a praktikus dolgok is. Megláthatod, az ember hogyan épül fel az 5 elemből, és a 3 doshából. Van egy egyéni születési alkatod (prakruti), ez a számodra szabott harmonikus állapot. Ha kibillensz (vikruti), akkor kellemetlenül érzed magad, és betegségeket tapasztalsz. Az Ayurvedikus jóga célja az, hogy a kibillent állapotból visszahozzon téged a születési alkatodnak megfelelő harmóniába. Ez az a pont, ahol mindennapi emberként te is tehetsz magadért és családod egészségéért.

Az Ayurveda és a jóga eszközei az egészség védelmére az életmód, napirend, étrend, tisztító gyakorlatok, ászanák, légzésszabályozás, összpontosító gyakorlatok, mudrák (kéztartások), mantrák (recitálható szövegek, hangzók), önmegfigyelés. Ezekkel támogathatod egészséged 3 pillérét, az alvást, étkezést, és a mértékletességet, ami mai korunkban főképp a stresszcsökkentést célozza. A tanfolyamon a fenti 3 pillér mentén haladunk.

Miután tisztázzuk, mi a születési alkatod, és merre vagy kibillenve, megtanulod felismerni, milyen állapotban van az emésztő tüzed, mik az étkezés alapelvei, hogyan hatnak az ízek a különböző alkatú emberekre. Az egyéni alkat dönti el, mit és hogyan áldásos fogyasztanod, és mi árt neked. Az étkezés másik oldala az emésztés, ezt tisztításokkal, erre ható ászanákkal javíthatod.

Az alvásproblémák az alkatra, kibillentségre jellemző tüneteket mutatnak. Megtanulhatod, hogyan fejleszd az alvásodat, alkatodnak megfelelően mik a reális lehetőségeid.

Azokon, akik személyre szabott gyakorlást, életmódjavaslatokat kérnek tőlem, gyakran látom, hogy állapotukat a túlzott stressz határozza meg. Mai életmódunk mellett tudatosan kell fejlesztenünk a stresszt semlegesítő eszköztárunkat. Az ászanákon, relaxáción kívül az Ayurveda egy napirendet és estirendet kínál segítségképpen. A tanfolyamon néhány stressz kezelésére való eszközt is áttekintünk.

Hogyan is alkalmazd mindezt a tudást eredményesen? A magyar népmesék a magyar javasgyógyászat – mely rokon az Ayurvedával – módszerére utalva azt válaszolják: tartsd féken a három fejű sárkányt, azaz a három doshát (ártó elemet). Ennek alapja az önmegfigyelés, önismeret, melyet sokféle összpontosító gyakorlattal segíthetsz.

Mindezeket végigkíséri a nélkülözhetetlen testmozgás. A testhelyzetek (ászanák) sorozatát, mit és milyen variációban végzel, szintén kibillentséged helyreállítására használhatod. A minden alkalomkor teljes, egy-egy szempont szerint felépített fizikai gyakorlással az ászana gyakorlás finom hatásait is megértheted.

TEMATIKA

1. Bevezetés: Mi a jóga? Mi az Ayurveda? Mi az ayurvedikus jóga? Mi a jógaterápia, hogyan dolgozik az Ayurvedikus orvos?

2. Az ember helye a világegyetemben a Samkhya szemlélet szerint (mely az Ayurveda filozófiai alapja)
A 3 nagy minőség, az 5 elem és a 3 ártó áramlás (Triguna, pancha bhuta, tridosha)

3-4. A születési alkat (prakruti) és a kibillentség (vikruti) meghatározása

5. Az ayurveda és a jóga eszközei az egészség védelmére (dinacharya, vihara, ahara, shat kriya, apana kriya, asana, pranayama, dharana, mudra, mantra)

6. Az egészség 3 pillére: alvás, étkezés, mértékletesség (nidra, ahara, brahmacharya)
Étkezés és emésztés:
– emésztő tűz (jathara agni)
– az étkezés módja (Hasznos, elegendő, szeretetteljes (hitam, mitam, priyam))
– a hat íz (rasa) és hatása a doshákra
– étel összeférhetetlenségek

7. A különböző alkatoknak áldásos étrend
Emésztést javító tisztítások, ászanák

8. Alvás és a kibillentségek Az alvás fejlesztése V, P, K kibillentség esetén

9. Alvás és étkezés, emésztés összefüggései

10. Mértékletesség mint stresszcsökkentés A napirend és esti rend egészségvédő eszközként (dinacharya, ratricharya)

11. Eszközök a stressz kezelésére

12. Önmegfigyelés: éberség, légzés, belátás Összpontosító gyakorlatok és meditáció

13.-14. Ásanák és a születési alkat Ásanák és a kibillentség Hogyan szabd testre, élethelyzetre a gyakorlásodat

15. Kérdés-válasz, Kívánság téma

A képzés vezetője:

Dr. Szilágyi-Nagy Ildikó

  • Jógaoktató
  • Ayurvédikus jógaterapeuta
  • Táncpedagógus
SZEMÉLYES INSPIRÁCIÓM / BEMUTATKOZÁS

1995-ben, 17 éves koromban kezdtem jógát gyakorolni. Gyerekkoromban visszatérő légúti- és tüdőproblémák kínoztak, melyek a jógagyakorlás hatására rövid idő alatt elmúltak. Állandósítottam életemben a gyakorlást, amíg harminc éves korom körül engem is utolért egy, a családunkban pusztító örökletes betegség. Ez a betegség 3 év elvonulásba kényszerített, amit aztán önként meghosszabbítottam még néhány évvel, miután tünetmentessé váltam. A jógázásban a végsőkig kitartottam, és az eredmény megérkezett. Gyógyulásomban már nem csak a jógának, hanem az Ayurvedának is szerepe volt, amit ekkor még csak önképzés szinten tanultam.

2002 körül kezdtem jógát oktatni felkérésre, korábbi táncpedagógusi tanulmányaimnak megfelelően jógatáncot. 37 éves koromban az jóga és Ayurveda még egyszer bizonyított személyes életemben: végstádiumos rákos beteg ápolása közben tapasztaltam meg, milyen erősek ezek az egyszerű, bárki által alkalmazható módszerek, melyek gyakorlását az orvosok is minden beteg számára példaértékűnek tartották. Ez a személyes inspiráció vezetett oda, hogy Indu Arora vezetésével haladó jógaterapeuta képzés keretében csiszoljam tudásom az Ayurvedáról, jógáról. Azóta a jógát Ayurvedikus szemlélettel tanítom, azaz csoportjaimban, magánóráimon az egészség támogatását tűzöm ki célul.

Egyéni konzultáción is kísérem az embereket, hogy a jógát még inkább testre szabva, reálisan beépíthessék mindennapjaikba.

Jógaoktatóként küldetésemnek tartom, hogy a tradicionális tudást pontosan, ugyanakkor a mai kor igényeihez rugalmasan alkalmazva adjam át, amint ezt a hagyományban az „ügyes módszer” meg is követeli.

Arra biztatlak, hogy gyakorolj fáradhatatlanul bármilyen körülmények között.

Ha gyakorlásodhoz hozzájárulhatok a fenti tanfolyammal, előre is köszönöm.

<<Szakmai Életutam>>

RÉSZVÉTELI DÍJ ÉS FIZETÉSI FELTÉTELEK

Részvételi díj

Early Bird (a teljes díj befizetése január 31-ig): 95.000 Ft

Normál ár: 110.000 Ft
Részletfizetéssel: 130.000 Ft

Részletfizetés ütemezése:

Regisztrációs díj: 30.000Ft –  február 18-ig
1. részlet: 50.000 Ft – február 29-ig.
2. részlet: 50.000 Ft – március 21-ig.

A programra a helyedet 30.000Ft regisztrációs díj ellenében tudod biztosítani. Kártyás befizetésre kizárólag online van lehetőség. Személyesen készpénzben tudod a díjat fizetni.

A fennmaradó összeget normál befizetés esetén február 18-ig, személyesen, készpénzben fizetheted be, a Károly krt. 1. sz. alatt lévő irodánkban, hétköznaponként, 12-19h között.

Képzési alkalmak

(Szombatonként 10-18h, Vasárnaponként 10-17h)

2020. február 22-23.
2020. február 29. – március 1. 
2020. március 21-22.
2020. április 25-26.

Jelentkezési határidő

2020. február 18.

A tanfolyam minimum 8, maximum 15 fővel indul.