Aikido

 

Paathshala Yoga and Aiki Dojo

Bemutatkozás

Paathshala azt jelenti: a hely, ahol tanulni lehet.

A Paathshala Aikido nem pusztán egy edzés lehetőség, hanem gondolkodásmód. A Paathshala vissza akar nyúlni a gyökerekhez, ugyanakkor szakít is bizonyos hagyományokkal. Az első és legfontosabb, hogy itt nincsenek vizsgák, így tehát nincsenek fokozatok sem. Mindenki a saját belső mércéje és ideje szerint fejlődik, ahol nincs helye összehasonlításnak és versengésnek. Az edzések ráhangolódással kezdődnek, majd bemelegítéssel és testtudat-fejlesztéssel folytatódnak és csak ezek után térünk rá a technikákra. Tehát a technikai kivitelezés nem kap akkor hangsúlyt, mint általában. Itt teret engedünk a gyakorlók egyéni megéléseinek és felbukkanó érzéseinek és lehetőséget adunk rá, hogy áttranszformálódjanak, hogy a megszerzett új készségek beépülhessenek a mindennapokba. Az edzések relaxációval, vagy meditációval zárulnak.

A dojo nevét Indu Arorától kaptam, amikor megkértem, hogy segítsen találni egy olyan nevet, ami egyszerre fejezi ki az Aikido-t és a Jógát, úgy, hogy a két útnak a mindennapokban történő alkalmazását állítja a középpontba.

Árak

Az edzéseken AUM órajeggyel (2400Ft) vagy bérlettel tudsz részt venni.

A bérletek árait itt tudod megnézni

AZ EDZÉSEKET VEZETI - Bors Krisztián

Bors Krisztián - gyógytornász-fizioterapeuta (Bsc), jógaoktató (RYT 200) és Aikido oktató (1. dan, Aikikai).

2013-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, ezt követően pszichiátriai területen kezdtem el dolgozni, majd közel két évet töltöttem el az idősgondozásban. 10 éve gyakorlom az Aikido-t. Megyesi Gábornál (5. dan, Aikikai) kezdtem el tanulni és – habár sok instruktorral és mesterrel találkoztam gyakorlásom évei alatt – Ő volt rám a legnagyobb hatással. Kinyitotta a szívemet az Aikido szellemi aspektusaira és nem titkolt szándékom, hogy az Ő tanításait is átadhassam az edzéseken.

Hat évvel később ismertem meg második mesteremet, Gaál Editet (gyógytornász-fizioterapeuta, jógaoktató, jógaterapeuta, táncterapeuta). Edit finoman kezdett el rávezetni a Jóga Ösvényére és az Ő hatására kezdtem el a jógaoktatói képzést Indu Aroránál. 2016-ban elvégeztem a 200 órás képzést, jelenleg a 300 órás jógaterapeuta kurzust végzem.

Egy álmom vált valóra azzal, hogy elkezdhettem megosztani a tudásomat a saját dojomban (edzőterem), a Paathshala Yoga and Aiki Dojo-ban. Hálás vagyok a tanáraimnak és az Aum Stúdiónak, hogy létrehozták a teret, hogy mindez megvalósulhasson.

MI AZ AIKIDO ÉS MI A JÓGA?

„Az Aikido veled kezdődik” – Ueshiba Morihei, az Aikido alapítója

Ugyan az Aikido tradíciója ősi gyökerekkel rendelkezik, mégis egy modern harcművészetről beszélünk, amely a XX. században alakult ki. A Jóga ezzel szemben évezredek óta létező tudás, amely egyidős az emberiséggel. Ezért az Aikido nem vizsgálható önmagában. Megértéséhez az az ősi tudás szükséges, ami az emberiség fennállása óta magával az emberi léttel foglalkozik és csiszolódott mesterről tanítványra.

Az Aikido és a Jóga egyek. Ha lefejtjük róluk azokat a rétegeket, melyek a puszta formájukat adják és eljutunk a magig, a legbenső lényegig, akkor rájövünk, hogy a kettő egy és ugyanaz. Hiszen mindkettő ugyanarról szól: önmagunk legbenső lényének megtalálásáról és ennek a kapcsolatnak a fenntartásáról. Hiszem, hogy az Aikido – ahogy a Jóga is – egy tisztán spirituális Út, mely túlmutat azokon a dolgokon, amiket a dojoban a tatamin, vagy egy jógastúdióban a jógaszőnyegen végzünk. Ami egyébként nem kevés!

 

A kemény munkát és rendszeres gyakorlást azonban ebből a zárt, laboratóriumi térből át kell ültetnünk a hétköznapjainkba, ki kell terjesztenünk életünk minden aspektusára, különben az esszenciája vész el mindannak, amit megtanultunk és kifejlesztettünk magunkban. Létrehozni a békét önmagunkkal – ezt jelenti az Aikido gyakorlása a mindennapok szintjén. Talán nem ma, nem is holnap. Minden nap egy kicsivel közelebb, lépésről lépésre. És ez az Út veled kezdődik.

 Aikido edzések a héten

[events_list paging=1 limit=0 category=143 scope=this_week showperiod=daily]

Aktuális Aikido tanfolyamok / műhelyek

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.