Tudástár

Kategória: Kategória nélkül

Jógával az immunrendszer erősítéséért

Írta: Sayti Andrea

A jóga reneszánszát éli, amit elsősorban a test erősítése és hajlékonyságának fokozása terén elért látványos eredményeinek köszönhet, de kevesen tudjuk, hogy amikor rendszeresen gyakoroljuk a jógát akkor nem csak az izmokra és az ízületekre, a koncentrációra és a fizikai erőnlétünkre vagyunk jó hatással, hanem megacélozzuk immunrendszerünket is.

Olvass tovább...
Kategória: stressz

Silence – Csend

A spirituális út bizonyos pontján a csendre való váratlan késztetés jelenik meg; egy belső hullám, ami az elmét az Atman-tudat megőrzésére készteti.
Minden spirituális hagyományban kijelölnek a tanítvány számára egy „csend” időszakot, nem is beszélve azokról a mesterekről, akik az egész életük alatt teljes csendben maradnak.

Olvass tovább...
Kategória: Iyengar

B.K.S. Iyengar és a Dalai Láma beszélgetése a boldogsághoz vezető útról

Olvass tovább...
Kategória: filozófia

Diwali – A Fény Ünnepe

Diwali vagy más néven Deepawali, a Fény Ünnepeként is ismert. A szanszkrit Deepa szó fényt, Avali sort, füzért jelent. Az Ünnepkor a házakban, háza előtt olajlámpásokat gyújtanak, melyek egész nap és éjjel égnek, ezzel kifejezvén a sötétség és gonosz feletti győzelmet. Amellett, hogy India szerte ez a legnagyobb Ünnep, egyben a legszínesebb is.


Olvass tovább...
Kategória: filozófia

Helyes Cselekedet?

Írta: Swami Nityamuktananda

Szvámi Ráma szerint a helyes cselekedet „az, amikor szabadon és szeretettel cselekszel!” Ha ugyanis szeretet nélkül cselekszel, akkor saját magadnak ártasz, és karmát hozol létre; ez korlátokat szab, korlátozza a szabadságot.

Olvass tovább...
Kategória: filozófia

Hogyan találjunk képzett jógatanárt?

Írta: Swami Nityamuktananda

Kezdheted például azzal, hogy a környezetedben egyszerűen kiválasztasz valakit, aki ’beszél hozzád’; a valódi munka ekkor kezdődik: Előzetesen tudj meg annyit a tanárról amennyit csak lehetséges. Nem az ászanák fizikai hatásairól való tudása az, amitől Ő jó tanár lesz, hanem attól, hogy saját magán alkalmazta a Jóga bölcsességét, így a tanár és a tanítás közt megvan a hiteles kapcsolat.

Olvass tovább...
Kategória: filozófia

Vallás-e a jóga?

Írta: Swami Nityamuktananda

Az emberek kérdik tőlem: Kell hinni Istenben? Hithű keresztényként a jóga filozófia hogyan fogja befolyásolni a gyakorlásomat?


Olvass tovább...
Kategória: filozófia

5 dolog, amire a jóga tanított, és a nehéz időkben is hasznomra válik

Írta: Marina Calado

Jól rá tud minket szedni az Univerzum! Azt hisszük, hogy minden rendben van, hogy átlátunk a trükkjein, és akkor az élet ismét előáll valamivel, ami bizony tanító értékű. Az elmúlt két évben megtanította nekem, hogy minden egy szempillantás alatt megváltozhat. Nagyapám meghalt, miután amputálták a lábát; édesapámnál rákot diagnosztizáltak, és én végigkövettem betegsége és későbbi halála hullámvölgyeit-hegyeit.

Olvass tovább...
Kategória: filozófia, stressz

Egy túlingerlő világ…

Írta: Seszták Ágota

Zajos, túlzsúfolt közegben élünk, nagyvárosban, kisvárosban vagy kistelepülésen, Teljesen mindegy, hogy hol, ingerek halmazába vagy kis csomagjába burkolva töltjük mindennapjainkat. Ebben a sokszor túlingerelt helyzetben szinte nem is vagyunk képesek figyelni saját belső jelzéseinkre. Hogyan is lennénk erre képesek, mikor kultúránk, környezetünk kérve- kéretlenül bombáz az ingerek áradatával? Csoda, ha így minden némileg stresszkeltő? Nem! Ez a legtermészetesebb, ami történhet…

Olvass tovább...
Kategória: stressz

Stressz nyugati és keleti optikából

Írta: Seszták Ágota

Mindig is valami egészen különleges, talán teljesebb megértés születik azokban az esetekben, amikor egy a világon mindenhol jelenlévő problémát többféle megközelítésből elemzünk, többféle fényszögből világítunk rá ugyanarra a felvetésre. Jelen esetben a stressz, és annak nyugati elméletét egészítjük ki az indiai ősi egészségmegőrző és gyógyító eljárással, az ajurvéda megközelítésével.

Olvass tovább...
Kategória: stressz

Stressz, stresszoldás

Írta: Seszták Ágota

Mivel egy egész organikusan szerveződött társadalmi közösség megváltoztatása lehetetlen vállalkozásnak tűnik az egyén szintjéről, ezért könnyedén belátható, hogy a stresszel terhelt életből az egyetlen kiutat, tehermentesítést az hozza meg, ha alapattitűdünkben, az élethelyzetekhez való viszonyulásunkban változtatunk.

Olvass tovább...
Kategória: filozófia

A jelen kor Jógijához…

Írta: Dr. Indu Arora

A Jógik elsősorban mindig is tudósok voltak, akik a testük laboratóriumában végezték kísérleteiket felhasználva a légzést, az 5 érzékelő, 5 cselekvő szervet és a testtartásokat. Megfigyelve az egyes gyakorlatok eredményeit újra és újra gyakorolták azokat, majd a szutrákban, mantrákban és shasztrákban összesítették tapasztalataikat.

Olvass tovább...
Kategória: filozófia

Jóga – ’-izmus’ vagy Egység?

Írta: Dr. Indu Arora

A kevéssel, amit a jógáról tudok, számomra a jóga az egységet jelenti. Mindenkinek megvan a saját útja, amin eléri a célt, de egyáltalán nem értek egyet azzal a tendenciával, amit manapság látok: a jóga ’jógaizmussá’ válik.

Olvass tovább...
Kategória: filozófia

Az öt Kosha – Fókuszban az első kosha

Írta: Swami Nityamuktananda

Amikor új helyre utazol, jó ha van egy térképed vagy útvonalad.

A koshák vagy létezésünk rétegei ilyen térképül szolgálnak, melyek segítenek abban, hogy megértsük belső utazásunkat, és irányt mutassanak benne. A fizikai test külső perifériáján keresztül érezhetjük, megérinthetjük a középpontot, Szelfünket.

Olvass tovább...
Kategória: filozófia

Az öt kosha – Fókuszban a második kosha

Írta: Swami Nityamuktananda

A Pranamaja kosha a második burok, vagy a ’csomagolópapír’ alatti első réteg, mely beborítja létünk esszenciáját, a Szelfet.

Olvass tovább...
Kategória: filozófia

Az öt kosha – Fókuszban a harmadik kosha

 Írta: Swami Nityamuktananda

 A harmadik burok bizonyos tekintetben az idegrendszeren keresztül működik és a tudatosság vagy gondolatok hullámaiban fejezi ki magát. Lassacskán szubtilisebb energia terekbe lépünk be, ahol már nem vagyunk képesek látni vagy megérinteni mindazt, ami történik ebben a mezőben, de tudjuk, hogy van egy fizikai, valós létezése bennünk; tudjuk, hogy amikor az elménk működik, képesek vagyunk gondolkodni. De azért ennyire nem egyszerű a dolog…

 

 
Olvass tovább...
Kategória: anatómia, Iyengar

A reciprok gátlás

A Jin és Jang egyensúlyának elve a fizikai testre is érvényes. Jelen van az anatómiában is, ahol például megfigyelhetjük, ahogy az ízületek alakja igazodik funkciójukhoz. Azok az ízületek, amelyek stabilitást igényelnek kevésbé mozgékonyak, a mozgékonyságot igénylő ízületek pedig kevésbé stabilak. Figyeld meg a csípő- és vállízületek alakját mozgás közben, hogy megértsd az elvet.

Olvass tovább...
Kategória: filozófia, stressz

Test és lélek kölcsönhatásai – a fonográf-elv

Írta: Dr. Weninger Antal

A tételt röviden így fogalmazhatjuk meg: minden lelki történésnek megfelel valami testi folyamat és viszont. Képletesen kifejezve: szervezetünk mintegy viaszlemeze,felvevője a lélek minden hangjának, azaz minden belső rezdülés, moccanás nyomot hagy a szervezetben. Ebből viszont az is következik, hogy nemcsak a lélek hat ki a testre, hanem megfordítva is: a szervezet kísérőjelenségeit előhívva, visszakapjuk azt a lelki állapotot, amely azokat létesítette! Tökéletesen úgy, mint a fonográfnál! Ha ezt a csodálatos törvényszerűséget igazában felismerjük, szinte beláthatatlan élettani, kórtani és terápiai távlat nyílik meg előttünk! De lássuk előbb, mennyire felel meg tételünk a valóságnak?

Olvass tovább...
Kategória: stressz

Relaxáció 1×1

Kapcsold ki a tévét, húzd ki a telefont, csavard le a fényeket – halkítsd le az élet zaját, hiszen a külső béke elősegíti a belső nyugalmat. A lecsendesítő ászanákban használj szempárnát szemizmaid és agyad megnyugtatására.

Negatív helyett pozitív gondolatok

Patanjali tanácsa alapján, ha negatív gondolatok gyötörnek, töltsük el elménket békés képzetekkel, így visszaállíthatjuk lelki egyensúlyunkat. Legközelebb tehát, ha észreveszed, hogy félelem vagy lehangoltság vesz erőt rajtad, észleld ezt, majd seperd félre, és dolgozd ki a saját módszered, hogy pozitívabban tudj tekinteni a világra.

Olvass tovább...
Kategória: Iyengar

Egyvonalúság – a prána szabad áramlása

Az egyvonalúság az Iyengar Jóga egyik sarkköve. Amikor egyvonalúságról beszélünk, akkor a testrészek egymáshoz képest történő elhelyezkedésére gondolunk az ászanagyakorlás során. Még a kezdő Iyengar jóga gyakorlók számára is az egyvonalúságnak elsőrendű célja: kiegyensúlyozza és védi a test különböző ízületeit, izmait, szerveit és szöveteit. Kevésbé ismert azonban az egyvonalúságnak a test energiaáramlásában játszott fontos szerepe.

Olvass tovább...