Vinyasa Flow Jóga

Mi a Vinyasa Flow Jóga?

A „vi” jelentése tudatosan, a „nyasa” összekötni, így a vinyásza kifejezés egy tudatosan összekötött folyamatot jelent.

Csíkszentmihályi Mihály megfogalmazása szerint a flow olyan állapot, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál.

Felismerjük a jelen pillanatot, majd légzésünk és mozgásunk összehangolásával egyre tudatosabbá válunk, elcsendesítjük gondolatainkat és rátalálunk a belső békére. Csodálatos lehetőség a kibontakozásra, önfejlesztésre, határaink megismerésére és azok leküzdésére. Megtanít megérteni a változást és elengedni a ragaszkodást. Harmóniát teremt önmagunkban és ezen keresztül a mindennapjainkban.

A Vinyasa Flow Jóga gyökerei visszavezethetőek Krisnamacharyahoz, ezen belül is tanítványaihoz (Patthabi Jois – astanga, B.K.S. Iyengar – Iyengar rendszer, Desikachar – Viniyoga). Dinamikus jógairányzat, ahol finom mozdulatokkal dolgozunk, saját légzésünket véve alapul. Minden mozdulat és ászana légzésszinkronban történik. Általában szekvenciákat használunk, ami megadott ászanák, vagy mozdulatsorok ismétlődése, az óra tematikája szerint kiegészítve más-más ászanákkal. Jól bevált eleme a Napüdvözlet, de építhetjük az órát egy meghatározott téma köré is:

  • ez lehet terápiás célú
  • érzelem, vagy hangulat kifejezése
  • általános erőnlétjavító, energetizáló, esetleg relaxáló
  • dolgozhatunk kiemelt izomcsoportokkal
  • kiemelhetünk egy adott ászanát, és ezt bonthatjuk elemeire, de foglalkozhatunk hátrahajlításokkal, fordított testhelyzetekkel

 

Ebből is látszik, hogy a Vinyasa Flow fő jellegzetessége a kreativitás, szabadon áramlás, de szemelőtt tartva saját határainkat. Erősen edzi a testet és a jellemet, dinamikájából adódóan ezért is kétféle óratípus van:

 

 

Kezdő – Alapozó Vinyasa Flow óra

Ezeket az órákat azoknak ajánlom, akik még csak ismerkednek a jógával és szeretnének egy dinamikus, de az alapokat kihangsúlyozó órán résztvenni.

Fizikailag alaposan átmozgat, de nem szükséges hozzá előzetes tapasztalat. Előnyös lehet azok számára is, akik szeretnék kipróbálni ezt az irányzatot, megismerkedni a mozdulatok összekötésével, rutint szerezni.

 

Vinyasa Flow óra

Azoknak ajánlom ezt az órát, akik már rendelkeznek az alap ászanák ismeretével. Nem feltétlenül haladó szintű óra, de fizikailag mindenképpen erőteljesebb.

 

Az órák a megszokott rendben, a hatha jógaórák felépítése szerint haladnak:

ráhangolódás, bemelegítés/átmozgatás, majd a fő- az óra témáját adó rész bontakozik ki, melyet általában levezetés követ. Az órát relaxációval fejezzük be.

 

Vinyasa Flow Jóga oktatónk

Czeizler Kriszta >

Vinyasa Flow Jóga oktató

Aktuális Vinyasa Flow Jóga órák a héten

<< Előző hétKövetkező hét >>2018. június 18. hétfő -- 2018. június 24. vasárnap
<< Előző hétKövetkező hét >>2018. június 18. hétfő -- 2018. június 24. vasárnap

 

CLOSE
CLOSE