Kismama jóga

délelőtt: HÉTFŐ 10:30 | SZERDA 10:30

esténként: KEDD 17:30 |  SZERDA 17:30 | PÉNTEK 17:15

Mi a kismama jóga?

A Birthlight Kismama Jóga rendszer ötvözi a hatha jóga gyakorlatait az amazóniai természeti népek várandósság és vajúdás alatt végzett, ösztönösen a test folyamatait segítő mozdulataival. Az óra kerete követi a jóga tradícióját; az elcsendesedést (ahol a kismama a babára is figyel) bemelegítés követi, majd a légzőgyakorlatok és az ászanák (jógapozíciók) után gátizomtornát végzünk. Az óra mélyrelaxációval zárul, ami után még egy levezető légzőgyakorlat, vagy meditáció következik.
A kismama jóga egyfajta áramlás, minden mozdulata lágy, hullámzó. Minden jógagyakorlat megfelelően módosítva van, hogy nagy pocakkal is kényelmesen, biztonságosan lehessen végezni. Kevés pózt tartunk ki, a dinamikus gyakorlás a jellemző, hogy a kismama semmiképp se terhelje túl magát, és a lepényi keringés folyamatos maradhasson.

A légzőgyakorlatok segítik a helyes légzés kialakulását, mely nemcsak az anya, hanem a baba számára is elengedhetetlen. Ezenkívül olyan speciális légzéseket tanul meg a kismama, melyeket a vajúdás-szülés alkalmával hatékonyan tud majd alkalmazni.

Kiemelt figyelmet fordítunk a gátizmok erősítésére, mely terület fokozott igénybevételnek van kitéve a várandósság alatt. A belső szerveken túl a baba súlyát is tartják ezek az izmok ebben az időszakban. Ezért erősítjük a gát tájékot minden órán megfelelő légzés mellett, speciális módon. Az edzett, erős gátizomzat a vajúdás alatt jobban tágul, a szülést követően pedig gyorsabban regenerálódik, és a gátmetszés is elkerülhetővé válik.

Az óra végi relaxáció jóga nidrá technikán alapul. Ebben az alvás nélküli pihenésben a kismama amellett, hogy testét, elméjét tudatosan ellazítja, kapcsolatba lép babájával mentális síkon. Az áldott állapot különösen nyitottá teszi a nőket a relaxáció és a meditáció gyakorlatára, hiszen ebben a kilenc hónapban befelé – önmaguk és a baba felé fordulnak ösztönösen.

Mikortól lehet végezni a kismama jógát?

A kismama jóga foglalkozásokra minden 13. hetet betöltött kismamát várunk, ha nincs eltiltva orvosa által a mozgástól, akkor is, ha előtte semmilyen mozgásformát nem végzett. A gyakorlást a 40. hétig (szülésig) bátran lehet folytatni. A 34.-35. héttől szülőpozíciós órára is lehetőség van járni, akár a papával, vagy a szülésnél majd jelenlevő segítővel együtt.

Milyen hatásai vannak a kismama jógának?

Fizikai síkon a kismama jóga kellemesen átmozgatja, nyújtja a testrészeket, ellazítja, megnyitja a csípőt (ami a szüléshez elengedhetetlen), és energetizálja az egész testet. Fokozza a vérkeringést, beindulnak tőle az energiaáramok, kiegyensúlyozza a vérnyomást, javítja a kondíciót. Ezáltal jobb lesz a közérzet, és elmúlnak a várandóssággal sokszor együttjáró panaszok (pl. hát- és derékfájás, nehézlégzés, vizesedés, izületi fájdalmak, görcsök).

A pozitív fizikai változásokon túl a jóga megtanítja a kismamát figyelni teste rezdüléseit, az úgynevezett érzeteket, így tudatosabban éli át egész valóját, és ez a tudás a szülésnél is segíti majd. A mélyrelaxáció és a többi lazító technika jótékonyan hatnak a lélekre. Feloldják az esetleges félelmeket, érzelmi blokkokat. A várandós nők így könnyebben áthaladnak a testi-lelki változásokon, amit új állapotukban élnek meg.

A tapasztalat azt bizonyítja, hogy aki a várandósság alatt rendszeresen jógázik, könnyen, gyorsan, legtöbbször természetes úton szül, életrevaló élményként átélve babája érkezését.
Azok a babák, akik pedig már a pocakban jógáztak, kutatások által bizonyítottan intelligensebbek, mozgásuk gyorsabban fejlődik az átlagosnál, és nincsenek tanulási nehézségeik. Idegrendszerük már édasanyjuk hasában gyorsabban, jobban fejlődik, mert az anya által átélt összes mentális és idegrendszert-harmonizáló gyakorlat pozitívan hat a magzatra is.

Szeretettel várunk az órákon!

Oktatók:

Horváth Flóra Valter Éva

AKTUÁLIS KISMAMA ÓRÁK AZ ÓRARENDBEN