Integrál Tánc Jóga

Legközelebbi időpontok:

Nincs esemény

Az Integrál Tánc Jóga egy önismereti módszer, ami a Hatha Jóga, a Mozgás – és Táncterápia és más testtudatos technikák (bodywork) eszközeit ötvözi. A dinamikus egyensúlyt, az integrálás lehetőségeit keresi a test-lélek-szellem hármasában, a keleti spirituális hagyományok és a nyugati pszichológia, a transzcendens és a személyiség közt. Szemléletében a tudat keleti és a nyugati megközelítésének integrációjára törekszik Ken Wilber Integrál-elméletének tükrében.

Várunk szeretettel:

  • ha már régebb óta jógázol, és tovább mélyítenéd, finomítanád a gyakorlásod, a testtudatod, a jelenléted,
  • vagy épp most keresed az utad a jógához, és vonz egy nyitottabb, tágabb megközelítése illetve formája is,
  • ha elégedetlen vagy a testeddel, és szeretnéd megérteni a jelzéseit, befogadni és felszabadítani a benne rejlő lehetőségeket, gyógyító erejét, és bölcsességét,
  • ha hiszed, hogy minden érzésed, tapasztalatod, találkozásod fontos részei az Egésznek, és keresed a saját helyüket/szerepüket életedben, fejlődésedben.
  • ha érdekel a kihívás, hogyan lehet a jógában (vagy más spirituális/flow-élményekben) megélt tapasztalatokat mozgásba hozni, kiterjeszteni az egész személyiségedre és a kapcsolataidra,
  • ha vonz az őszinte, intuitív és kreatív mozgás és tánc.

Semmilyen mozgásos, táncos előképzettséget nem igényel.

A jóga technikái közül ászanákat, légző – és koncentrációs gyakorlatokat használunk, hogy egy éber, összeszedett, és elmélyült tudattal, és egy meghallgató, együttérző figyelemmel kapcsolódjunk a testünkben rejtett érzetekhez, energiákhoz. Ez a befogadó, érzékeny kontaktus vezet el bennünket lelkünk mélyebb rétegeihez is. Biztonságos és befogadó terek, inspiráló források nyílhatnak bennünk.  Megérezhetjük magukban azt a tengelyt, ami képes kiindulópontot és támaszt adni testünk és lelkünk számára, és ami által bátrabban engedjük bele magunkat a bennünk zajló folyamatokba. Ezt befogadó, kifinomult, és nyitott  tudatállapotot használjuk fel és visszük tovább a Mozgás – és Táncterápia, és más bodywork technikák eszközeivel.

Az egyéni, páros, és hármas gyakorlatok szintén abban segítenek, hogy a testben rögzült mintákat (pl. stressz, vagy mélyebb érzelmi lenyomatok) felfedezhessük, és hogy azokat képesek legyünk felszabadítani, felülírni és kreatív módon átalakítani, kifejezni. Azt figyeljük meg, milyen erők mozdítanak, és hogy milyen mozdulataink születnek, amikor a testünkben megbúvó emlékezetre és bölcsességre hagyatkozunk. Merre visz a testünk, és mit taníthat nekünk, ha beleengedjük a térbe, és akár a másokkal való kapcsolódásba?  Milyen ha megbízhatunk benne, ha hagyjuk, hogy inspiráljon?

A spontán, örömteli, játékos és improvizatív mozgás, és tánc segít, hogy megéljük egy őszinte, igaz, és hiteles önmagunkat. A testünkkel, a mozdulatainkkal való egyre mélyebb és szeretetteli viszony által visszatalálunk valós határainkhoz, ami olyan gyógyító folyamatokat indíthat el, ami kihat hétköznapi életünkre, kapcsolatainkra.

Az órát meditációval, relaxációval és a megélt élmények beszélgetésben való feldolgozásával zárjuk.

 

Oktató:
RAJNOHA SZILVIA

Bemutatkozása:

A jógával a nagymamám által ismerkedtem meg, aki Selvarajan Yesudian (a jóga egyik első indiai meghonosítója Magyarországon) tanítványa volt.

A következő, elmélyültebb találkozásom a jógával a Tan Kapuja Buddhista Főiskola jógaoktató szakirányán volt, ahol 1997-től Miklós Ervin majd Nagy József tanítottak. Itt szereztem Buddhista tanítói illetve Jógaoktatói diplomát.

Mivel szerettem volna a lehető leghitelesebb forrásból meríteni, 2004-ben Keletre utaztam, és a következő időszakban 2,5 évet Indiában és Nepálban töltöttem, ahol csodálatos emberek és helyek tanítottak tovább. 

Az időm egy jelentős részét tibeti buddhista kolostorokban (főleg itt), hindu ashramokban (pl. Amritapuri) és zarándokhelyeken (a legkedvesebb: Boudha) töltöttem, ahol lehetőségem nyílt rendkívüli tanítóktól (pl. Dzongsar Khyentse Rinpoche) buddhista ill. jóga filozófiát és gyakorlatot tanulni.

Habár a fő szellemi utamul a buddhista ösvényt választottam, mégis a szívemhez ugyanennyire közel áll a hinduizmus, ezen belül az advaita védánta. Ramesh Balsekarnál, és Ammánál töltött idő életem legmeghatározóbb élményei közé tartozik.

2013 januárja óta Dr. Indu Arora jógaterápiás képzésén veszek részt.

mozgás-és táncterápiával Merényi Márta csoportjában ismerkedtem meg 2003-ban, majd 2010-ben szereztem „Művészetterapeuta – Pszichodinamikus szemléletű mozgás- és táncterapeuta” végzettséget a Pécsi Tudományegyetem posztgraduális képzésén.

A test és a tánc az egyik legfontosabb utam önmagam és a világ megismerésében.  A lételemem a mozgás,  a tánc, a tér, a levegő és a víz.

Sok-sok éve mindehhez a legnagyobb inspirációt egy japán mozgásművészet, a butoh, és Heinrich von Kleist “A Marionettszínházról” című írása adta.

Azóta folyamatosan igyekszem fejlődni, látni, tapasztalni, és ebben olyan csodálatos tanárok segítenek, mint Goda Gábor, akitől Weight-Flow-Contact Improvizációt, Gál Eszter, akitől Skinner Release-t, Batarita, akitől Butoh-t tanulok.

2013 novemberében fejeztem be a Haptonómia – alapképzést (vezette Jean-Luc Deconinck) , és jelenleg Szomatikus Mozgás – képzésen (BodyMindCentering) veszek részt Kálmán Ferenc vezetésével.

A szellemi hátteret tanítóimon kívül Ken Wilber Integrál szemlélete adja, aki számomra az egyik leginspirálóbb gondolkodója/filozófusa/írója napjainknak.

Jógát 2001 óta, táncterápiát 2010 óta tanítok, tanfolyamok, workshopok formájában jógatstúdiókban (pl. Padma Jógastúdió), iskolákban (pl. Képző –és Iparművészeti Szakközépiskola), rendezvényeken, fesztiválokon (Művészetek Völgye Fesztivál), alapítványoknál (pl. BMSZKI).

Részvételi díj: 2.900Ft

Jelentkezés: Az adott időpontra kattintva az ott található  űrlap kitöltésével.

Legközelebbi időpontok:

Nincs esemény