Astanga jóga vezetett óra

Kezdés: 2017.09.15. (péntek) - 18:00 - 19:30 | Helyszín: Blaha GANESHA terem | Oktató: POROSZLAI ESZTER

joga378Az astanga jóga ma is gyakorolt formája T. Krishnamacharya egyik tanítványának, Sri K. Pattabhi Jois-nak köszönhetően vált ismertté az egész világon. A hatha jógának e speciális irányzata, több kötött gyakorlatsorból áll, melyek kitartó, rendszeres gyakorlása helyreállítja a fizikai test egészségét, egyensúlyát, tisztítja, méregteleníti a testet és az idegrendszert.

A gyakorlás főbb princípiumai a speciális, mély légzéssel összehangolt mozgás (vinyásza) az energetikai zárak (bandha) és a fókuszpontok (dristi). Mindezek együttes használata az ászanák kötött sorrendjének gyakorlása során beindítják a test tisztulási folyamatait és segítenek lecsendesíteni az elmét. Dinamikus, erőteljes, ugyanakkor lágy gyakorlás is, egyfajta mozgásos meditáció, életkortól, fizikai képességektől függetlenül bárki számára gyakorolható.

Az ászanagyakorlatok három fő sorozatra vannak osztva. Az első sorozat a Yoga Chikitsa azaz Jógaterápia, a második pedig a Nadi Sodhana, azaz az Idegrendszer Megtisztítása. Mindenek betetőzése a haladó sorozat: Sthira Bhaga (Szent Stabilitás).

Oktató: Poroszlai Eszter

Az évek során figyelmem saját astanga-gyakorlásomban és a tanításban is egyre inkább az asanákban áramló energia felé fordult. 2012-ben találkoztam Master Zenhua Yanggal és a calligraphy jógával, melynek hatása teljesen lenyűgözött. Élveztem a mozgás lágyságát, hullámzását, az energia folyamatos áramlását.

Ez az élmény azóta meghatározza azt is, ahogyan az astanga jógát gyakorolom és tanítom.

Hogyan gyakoroljunk úgy, hogy minden a középpontból induljon ki és oda térjen vissza?
Hogyan tudunk relaxálni a legnehezebb asanákban is?
Hogyan mozduljon együtt testünk minden porcikája? Hogyan érezzük meg a keringést, áramlást az asanákban?

Kezdőket is várunk!