Astanga jóga vezetett óra

Kezdés: 2017.09.14. (csütörtök) - 17:45 - 19:15 | Helyszín: Blaha SHIVA terem | Oktató: SZÉKELY TÍMEA

11

Az astanga-vinyásza jóga egy dinamikus hatha-jóga irányzat. Ászanák meghatározott sorozatából áll, amit mindig pontosan ugyanabban a sorrendben végzünk el. A jógapózokat öt légzésig tartjuk ki, közöttük pedig vinyászát, egy átvezető mozdulatsort végzünk el.

Ebben a jóga-rendszerben kiemelt szerepet kap:

  • a légzésre való odafigyelés, ami segíti a koncentrációt;
  • a tekintet egy adott pontra, területre való összpontosítása (dristi), ami elősegíti a külvilágtól való elszakadást és a befelé figyelést;
  • valamint az energetikai zárak (bandhák) alkalmazása, ami mélyebb szinten is elősegíti az egyes ászanákban való elmélyülést, és segít könnyeddé, biztonságossá tenni a gyakorlást.

09Az astanga-vinyásza rendszerben tradicionálisan hat sorozatot gyakorolnak, és mindig csak azt a sorozatot (azon belül is csak addig az ászanáig) amit a mester engedélyezett a tanítványnak. Az első sorozat, a jóga-csikitsza (jógaterápia), ami a fizikai test egészségi állapotát biztosítja. A második sorozat a nádi-sódhana, ami az energetikai test megtisztítását szolgálja. A harmadik kategória a szthíra-bhága (szilárd erő), ami haladó gyakorlatokat tartalmaz, és amit további a) b) c) és d) csoportokra lehet osztani.

Az astanga-jóga tradiciója szerint az ászanákat azért végezzük, hogy felkészítsük a testünket a meditáció mélyebb szintjeinek a gyakorlásáshoz, amihez elengedhetetlen egy szilárd, ugyanakkor kényelmes testhelyzet, amit akár órákig képesek vagyunk kitartani.

Szívből ajánlom ezt a jógairányzatot mindenkinek, aki jobb állóképességre vágyik, nagyobb hajlékonyságra és erőre szeretne szert tenni, vagy csak a testsúlyát szeretné normalizálni.

Erre az órára már nem tudsz bejelentkezni, várunk szeretettel legközelebb!
Erre az órára már nem tudsz bejelentkezni, várunk szeretettel legközelebb!